Ankara 11. Aile Mahkemesindeki boşanma davasının duruşmasına, avukatlar Zübeyde Kamalak, Mustafa Kamalak ve Muhammed Furkan Kamalak katıldı.

Hakim Mustafa Karadağ, hakimin reddi talebinin reddine dair kararın, temyiz aşamasında olduğunu, Yargıtay'dan henüz dönmediğini belirtti.

Davalı avukatı Zübeyde Kamalak'ın başı kapalı olarak duruşmaya katıldığını tutanağa geçiren Karadağ, Kamalak'ın "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Anayasa Mahkemesi Kararları ve Bangalor Yargı Etiği İlkeleri ile Avrupa Barolar ve Hukuk Birliği Konseyi Meslek Kuralları gereğince başı kapalı duruşmalara giremeyeceğini ve avukatlık görevini yapamayacağını" savunarak, bu hususu tutanağa yazdırdı.

Zübeyde Kamalak, "Hukuku çiğnediğinizi düşünüyorum. Ben başı kapalı olarak Danıştay kararları uyarınca duruşmalara katılacağım" dedi.

Davalı avukatlarından Mustafa Kamalak ise "Mahkemelerin görevi adaleti sağlamaktır. Siz Anayasa'ya bile itibar etmeyen bir kişi olarak objektif ve tarafsız olamazsınız. Başörtüsünü yasaklayan bir kural yok. Biz sadece Avukat Zübeyde Kamalak ile duruşmalara katılacağız. Başka türlü katılmayacağız" diye konuştu.

Davacı avukatı ise reddi hakim talebinin reddine ilişkin kararın, Yargıtaydan dönmesini istediklerini söyledi.

Hakim Karadağ, "Bangalor Yargı Etiği İlkeleri, Avrupa Baroları ve Hukuk Birliği Konseyi Meslek Kuralları ile AİHM ve Anayasa Mahkemesi içtihatları doğrultusunda dinsel simge sayılan başörtüsü ile duruşmalarda avukat olarak görev yapmanın olanağının bulunmaması gerekçesiyle" duruşmayı erteledi.

Karadağ, duruşma tutanağının bir örneğinin Ankara Barosuna gönderilmesini de karar altına aldı.

"Usulden kaynaklı bir erteleme yok"

Zübeyde Kamalak, duruşma sonrasında AA muhabirine, hakimin keyfi olarak yasalara aykırı davrandığını öne sürerek, şöyle konuştu:

"Davadan kaynaklı, usulden kaynaklı bir erteleme yapmıyor. Keyfi olarak, sadece düşüncesi, kendi ideolojisi doğrultusunda ertelemelere giriyor. Burada hakimin ideolojisini yargılamıyoruz. Tarafların boşanma davasını görüyoruz. Ben de, müvekkilem de başörtülü. Bir yıldan beri gidip geliyoruz, daha bir celse duruşma yapmadı. Sürekli erteliyor, öteliyor. Bir 'başörtüsü' diye tutturmuştu, şimdi de diline bir Bangalor bağladı. Türkiye'de yaşıyor, Türk hukukuna göre yargılama yapması gerekiyor."

Avukat Mustafa Kamalak da hukuk dışı bir uygulama ile karşı karşıya olduklarını savunarak, hakimin Anayasa'ya göre yetki kullanmak mecburiyetinde olduğunu söyledi.

Kamalak, "Anayasa'ya göre Anayasa kurallarına TBMM bile uymak zorundadır. Sayın yargıç, Anayasa suçu işlemektedir. Bangalor'da dolaşıyor. Unutmamak gerekir ki, Sayın Yargıç, delil olarak gösterdiği kurallara göre değil, Türkiye Cumhuriyeti'nin hali hazırda yürürlükte bulunan Anayasasına göre kürsüde oturmaktadır. O kürsüde oturduğu sürece bu Anayasa'ya uymak mecburiyetindedir" diye konuştu.



AA