Kamu denetçisi Zekeriya Aslan, kurumun nisanda faaliyete başlamasına rağmen 7 bin 800 şikayet dilekçesi aldıklarını söyledi.

Aslan, valilik, belediye ve Çankırı Karatekin Üniversitesi işbirliğiyle 100. Yıl Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen Dünya İnsan Hakları Günü Konferansı'nda yaptığı konuşmada, şikayetlere 6 ay içinde yanıt vermeleri gerektiğinianlattı.

Şikayetlerin internet ortamında alındığını, 70uzmanla çalıştıklarını aktaran Aslan, "Gidip olayı yerindegörebiliyoruz, resmi kurumlardan konuyla ilgili bilgi talebinde bulunabiliyoruz. Birimimiznisanda faaliyete başlamış olmasına rağmen şu ana kadar 7 bin 800şikayet dilekçesi aldık. Bu, insan hakları bağlamında ciddisıkıntılar olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

Aslan, "Her Türk asker doğar"ifadesinin her Türkün devlete saygılı olduğu anlamı taşıdığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Biz devletle ilgili bir yeregiderken birilerini arama gereksinimi duyuyoruz. Bir milletvekiliniya da bürokratı arayabiliyoruz. Bu da bilinçaltında devletin baskısını ortayakoyuyor. 'İnsan hakları' denen şey dinlerde de mevcut. Bizim dinimizde de bufazlasıyla var. Ben kurumda sağlık alanında şikayetlere bakıyorum. Doktor vesağlık çalışanları daha çok davranışları nedeniyle şikayetediliyor. Verdiğimiz kararlara genelde kurumlar uyuyor, uymuyorsa sebebiniaçıklıyor. İnsan hakları alanında geldiğimiz noktayı küçümseyip eleştirmeyelim,önemli yol katettik."

Masraflı davalarda bazı avukatların mahkemeyebaşvurmak yerine ücretsiz olduğu için kurumlarına müracaat ettiğine dikkatiçeken Aslan, başvurularla ilgili tavsiye kararları verdiklerini dilegetirdi.

Çankırı Valisi Vahdettin Özcan ise insanhaklarına değer verdiklerini kaydederek, "Türkiye'de insan haklarınınkorunması, daha ileri götürülmesi, toplumun tüm kesimlerinin önceliklihedefleri arasındadır. İnsana yaraşır yaşam sürdürülmesi, toplumsalhuzur ve refahın temini ancak insan haklarına saygılı olmakla, hak vehürriyetlerin kullanılmasında karşılıklı saygı ve hoşgörüyü göstermeklemümkündür" ifadesini kullandı.

Çankırı Baro Başkanı Erkan Köroğlu ise insanhakları ihlalleri konusunda uzun tutukluluk sürelerine dikkati çekerek,yeni bir anayasa yapılması gerektiğini vurguladı.

Vali Özcan, konuşmaların ardından Aslan'a plaket takdim etti.