Atlasjet'in İstanbul-Isparta uçağının Keçiborlu'da düşmesinin üzerinden 3 yıl geçti ama tartışmalar bitmedi. Şimdi de kaptan pilotun, MD83 tipi uçağı uçuracak ehliyetinin olmadığı iddia edildi. Ulaştırma Bakanlığı Kaza Soruşturma Kurulu'nun hazırladığı 184 sayfalık raporun 155-159'ncu sayfalarında, "Kaptan Pilot Serhat Özdemir, MD83 tipi uçak eğitiminde minimum uçması gereken 100 saat yerine, 14 saat 40 dakika (85 saat 20 dakika eksik) uçmuştur. Simülatör uçuşu eğitiminde de 32 saat yerine 20 saat (12 saat eksik) uçuruldu" tespiti yapıldı. Uçak kazalarında bilirkişi olarak görev alan ve Isparta'daki kazayla ilgili davanın 17 Şubat'taki duruşmasında tanık olarak dinlenen 37 yıllık Kaptan Pilot Fevzi Altunbulak, SABAH'a bu konuyla ilgili şok açıklamalar yaptı: "Ulaştırma Bakanlığı Kaza Soruşturma Kurulu, eksik simülatör uçuşu ile uçak tip yetkisinin pilotun lisansına işlenmesinin mümkün olmayacağını, eğer işlenirse lisansın geçersiz (pilotun ehliyetsiz) olacağını gayet iyi bilir. Kurul, konuyu detaylı incelemiş, önemini vurgulamış. Ancak usulsüzlüğün adını koyarak, 'Pilotlar ehliyetsiz uçuruldu' diyememiş. Oysa bu uçuşta pilot ehliyetsizdir."

MAHKEMEYE RAPOR SUNDU

Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, Kaza Soruşturma Kurulu'nun kaza raporunu inceleyerek, mahkemeye 9 sayfalık bir rapor sunan Altunbulak, "Raporu bilirkişi olarak inceledim. Kaptan Pilot Serhat Özdemir, o uçak tipinde yetkili değildi. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, zorunlu simülatör uçuşlarının 12 saat eksik olduğunu bilmesine rağmen, MD83 uçak tipini Serhat Özdemir'in lisansına işleyerek, çok büyük bir usulsüzlük yapmıştır. Bu durumda Serhat Özdemir, tüm uçuşlarını geçersiz lisans ile (ehliyetsiz) olarak yapmıştır. 'Hat uçuş eğitimi' de 14 saat 40 dakika verilerek, ikinci pilotlarla uçuşa gönderilmiştir. Olması gereken süre en az 100 saattir. Sivil Havacılık, pilotun sertifikasının onaylaması ve denetim eksiklikleriyle hatalıdır" dedi.

FLAP ARIZASI İNCELENMEDİ

Fevzi Altunbulak, enkazdaki parçaların kim tarafından ve ne amaçla söküldüğünün tüm ısrarlı çabalara rağmen sorgulanmadığının altını çizdi. Altınbulak, "Kurul, depoya kaldırılmış enkazı dahi incelememiştir. Flap arızası üzerinde durulmalıydı. Kaptan pilot flap arızasıyla meşgul olduğundan ikinci pilotun yanlış başta uçtuğunu fark edememiştir" diye konuştu. World Focus Havayolları uçağı, 30 Kasım 2007'de Atlasjet'in İstanbul-Isparta seferini yaparken Keçiborlu yakınlarında düşmüştü. Kazada 57 kişi ölmüştü. Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru ile kazanın olduğu tarihte Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan ancak daha sonra emekliye ayrılan Oktay Erdağı, bu kazayla ilgili olarak 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.

KURULUN LİSTESİ

Kazası Nihai Raporu'nu hazırlayan Kaza Soruşturma Kurulu şu isimlerden oluşuyor: Ferudun Seren (Kurul Başkanı, Şube Müdürü), Hamza Dinç (Uçak Mühendisi), H. Emre Ballı (Havacılık ve Uzay Mühendisi), Burçin Efe Silsüpür (Endüstri Mühendisi), Nuri Sakarya (Kaptan Pilot- Uçuş Emniyet ve Kaza Kırım Uzmanı), Seyfettin Keskin (Kontrol Pilotu)


Sabah