Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu katıldığı bir seminerde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin ''Anayasa Mahkemesi'nin kararını nasıl değerlendiriyorsunuz ve bu karar mevcut davaları etkileyecek mi?'' şeklindeki soruna, Kuzu, ''Biz onu çıkardığımız zaman zaten bugünkü davaların çoğu başlamış durumdaydı. Dolayısıyla Ergenekon olarak adlandırılan büyük isim altındaki davaların bununla bir alakası yok. Çünkü onlar mevcut yasalar çerçevesinde süren davalardır'' karşılığını verdi.

''Yapılan değişiklikteki maksadın daha çok toplu olarak işlenilen organize suçlar, uyuşturucu ticaretine benzer suçları, sivil yargıya bırakmak biçiminde olduğunu'' ifade eden Kuzu, sözlerine şöyle devam etti:

''Yoksa darbe, darbe teşebbüsü bunlar zaten sivil yargının baktığı davalardı. Dolayısıyla bunun etkileyeceği bir alan şu an için görünmüyor. Ayrıca 'kozmik oda' olarak adlandırılan o araştırma ve arama, onu da ilgilendirmez. Onu da biz Ceza Usul Yasası'nın ilgili maddesi çerçevesinde yapmıştık zaten.

Devlet sırrı niteliğinde olan birtakım bilgi ve belgelerde suç isnadı varsa gizlilik kalkar, hakimlere karşı biçimindeydi. O açıdan geniş çaplı bir etkisi olduğunu sanmam ama bazı davalar da varsa da onu somut olarak şimdi bilemiyorum. Ona artık hakimler karar verir.

Bu karar yanlış bir karardır çünkü Anayasa'nın hükümleriyle yaptığımız düzenlemenin çelişen bir tarafı aslında yok. Bile bile bizim bunu yapmamız zaten mümkün olmaz. Bu yorum meselesi sonuçta.''

Burhan Kuzu, dünyada, adalet alanınında adli yargı ile asgari yargı arasında sürekli daralan bir durum söz konusu olduğunu da ifade ederek, ''Her alanda böyle. İnsan Hakları Mahkemesinin kararında böyle. DGM'leri biz bundan dolayı kaldırdık'' dedi.

Kuzu, Türkiye'de son karışıklıkların, yani bu Kanun zamanında yaşanan bir takım olayların Anayasa Mahkemesi'ni etkilediğinin anlaşıldığını, biraz kamuoyunun etkisinin olduğunu tahmin ettiğini söyledi. Burhan Kuzu, ''kararın yanlış olduğunu'' yineleyerek, ''Davaları etkileyen bir şey olursa gerekli tedbirlerin alınacağını'' söyledi.

Bir gazetecinin, ''yeni bir düzenleme mi yapılacak şeklindeki sorusu üzerine, ''Yasal çerçevede yapmak için evvela kararı görmek lazım. Anayasa değişikliği gerekirse o da yapılabilir. Fakat görülen davalar üzerinde bunun çok ciddi bir etkisi olmaz'' diye konuştu.
(Palhaber)