KCK/TM ana davasında 104'ü tutuklu 152 sanığın yargılanmasına bugün Diyarbakır 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 36'ncı duruşmayla devam edilirken, duruşmaya tutuklu 88 sanık katıldı. Duruşma nedeniyle adliye çevresinde sıkı önlemler alınırken, binaya girenlerin üzerleri tek tek arandı.
Bugün saat 10.00'da başlayan duruşmada, tutuklu sanık Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAD-DER) eski başkanı Mahmut Okan ile ilgili 2008 yılında yaptığı telefon görüşmelerine ait tapeler okundu.
Her tape kayıtlarının okunmasının ardından sanık Okan'ın Kürtçe yaptığı konuşma, bir kaç saniye sonra mikrofonun kapatılmasıyla sona erdi.
Okan'ın mikrofon kapatılmasına rağmen Kürtçe yaptığı konuşma daha sonra avukatlar tarafından Türkçe'ye çevrildi.Sanık Okan'ın Denge Mezopotamya adlı yurt dışında yayın yapan bir televizyona katılarak, örgüt propagandası yaptığı, örgüte şifreli mesaj yolladığı, Diyarbakır D Tipi Cezaevi'ndeki siyasi tutukluların arasına ajan yerleştirildiği, PKK'lıları zehirleyen bazı itirafçıların bulunduğu, görüşe giden yakınlarının taciz edildiğini, 625'e yakın dosyanın AİHM'e gönderilmesine yardımcı olduklarını söylediği görüldü.
Sanık avukatları mahkeme heyetinin okuduğu telefon dinleme ve tape kayıtlarının iddianemede bulunmadığını belirterek, söz konusu konuşmaların dosya içerisinden çıkarılmasını talep etti.
Sanık avukatlarından Meral Danış Beştaş, tape kayıtlarına atıfta bulunup mahkeme heyetine dönerek, "Siz dahi kendi telefonlarınızın dinlendiğini biliyorsunuz ve özgürce konuşamıyorsunuz. Konuştuğunuz zaman da, 'daha sonra görüşelim. Telefonda uygun değilim' diyorsunuz. Siz telefonlarınızın dinlenmediğini söyleseniz de, biz sizin ve bizim telefonlarımızın dinlendiğini biliyoruz. Kayıtlarda müvekkilimiz avukat gibi gösterilmiş. Aslında müvekkilimiz avukat değil. Bu da gösteriyorki tape kayıtları sağlıklı ve doğru bir şekilde çevrilmemiştir. Bu nedenle hukuk dışı elde edilen bu tape kayıtlarının dosyadan çıkarılmasını istiyoruz. Eğer çıkarılmayacaksa da bilirkişiye gönderilerek yeniden çözümünü istiyoruz" dedi.
Avukat Meral Danış Beştaş, Radikal Gazetesi yazarı Yıldırım Türker'in dün yayınlanan 12 Eylül ile ilgili köşe yazısını okumasının uzun sürmesi üzerine Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, "Başka köşe yazısı varsa okuyacakmısınız?" şeklindeki sözüne avukat Beştaş, "Hayır yok. Sizin yorulduğunuzu gördüm. Ben okurken siz de dinleniyorsunuz" demesi gülüşmelere neden oldu.
Konuşmasına devam eden avukat Danış, Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz'ı kastederek, "Ben yazıyı okurken sizin sıkıldığınızı gördüm. Aslında savunma ile ilgili bir yazı. Sanıkların ana diliyle savunma yapma hakkının verilmemesi bir işkencedir. Suç teşkil etmeyen tape kayıtlarının okunmasından sonra sanıklar, ana diliyle savunma yapmaya çalışıyor. Ve biz bu Kürtçe konuşmaları Türkçe'ye çeviriyoruz. Bu bizce hukuki ve adil bir yargılama değil. Sizin uzun uzun okuduğunuz ve suç teşkil etemeyen bu kayıtlar sonrası, bizler de uzun uzun savunma yapmaya başlarız. Bu yargılama hem sizin hem, bizim için de bir işkence olur. Suç teşkil etmeyen ve iddanemede yeralmayan tape kayıtlarını ya dosyadan çıkarın yada okumayın" dedi.
Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, avukat Meral Danış Beştaş'ın bu konuşmasının hemen ardından tape kayıtlarını okumaya başladı.
Duruşmaya daha sonra öğlen arası verildi.



Cnn Türk