Diyarbakır Adliyesi'nin yanında bulunan bir iş merkezinin merdivenlerine oturan avukatlar adına açıklamayı Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar okudu. Aktar, savunma hakkı verilmemesi gerekçesiyle duruşmayı terk ettiklerini ve dava bitimine kadar adliye önünde oturma eylemi yapacaklarını söyledi. Aktar, "Bildiğiniz gibi biz 6 aydır süren bir davada savunma yapamıyoruz. En son 26 Nisan tarihli duruşmaya tutukluların sadece 6'sı getirildi. Sanki mahkeme açısından tutukluların duruşmada bulunması bir zorunluluk, bir yükümlülük değilmiş gibi 6 kişi getirildi. Oysa hepimiz biliyoruz ki yargılanan biri için mahkemede ve duruşmada bulunmak bir haktır. " dedi.

Israrla talep ettikleri hakların geri çevrildiğini iddia eden Aktar, "Bir önceki duruşmada biz o gün savunma hakkımızın kısıtlandığını, müvekkillerimizin hazır edilmediğini, müvekkillerimizin dosyaya sunmak istediği savunma materyallerinin dosya esasına alınmadığını gerekçe göstererek yargılamayı meşrulaştıracak araç olmayacağımızı, bu nedenle de duruşmayı terk ettiğimizi bildirmiştik. Bu konuda bize dün SMS yoluyla bir tebligat yapıldı. Bu da usule aykırı. Mahkeme, bize gönderdiği ihtarda, duruşmaya katılmazsak barodan avukat isteneceğini belirtmiş. " dedi.

Mahkemenin kendiliğinden avukat isteme hakkının doğabilmesi için yargılananın maddi gücünün yetersiz olması gerektiğini anlatan Aktar, "Mahkeme yargılanan kişinin görüşünü almadan avukat atayamaz. Geçen haftaya göre herhangi bir değişiklik olmamasından dolayı oturma eylemi yapıyoruz. " şeklinde konuştu.

Gazetecilerin 'mahkemenin barodan avukat istemesi durumunda avukatlar da bu talebi kabul etmeyebilirler mi?' sorusuna Emin Aktar şöyle cevap verdi: "Yasa çok açık; bir şekilde avukat atanmasına mahkeme karar verebilir, ancak görevlendirmeyi baro yapar. Bu nedenle de baronun yetkili organları yani baro yönetim kurulunun yapmadığı bir görevlendirme mahkeme tarafından yapılamaz. O görevlendirmeyi bizzat baronun yapması gerekiyor. Baro yönetim kurulu bu konuda karar almaya hazırdır. Zaten bu tutum sürerse Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu özel yetkili mahkemelere ilişkin böyle bir uygulamayı başlatmaya karar verecektir. "


Cihan