Kamu Denetçiliği Kurumundan yapılan açıklamada, vatandaşlara bir nevi ücretsiz avukatlık hizmeti verildiği belirtilerek, "KDK 'Etkin bir şikayet mekanizmasıyla idarelerin hukuka ve hakkaniyete aykırı uygulamalarına karşı bireyi korumak ve kamu hizmetlerinin insan hakları ile iyi yönetişim ilkeleri çerçevesinde yürütülmesine katkı sağlamak’ amacı ile vatandaşın idare ile yaşadıkları sorunları uzlaşı, dostane çözüm ve arabuluculukla çözmektedir. Kuruma yılın ilk 6 ayında 8 bin 584 şikayet başvurusu yapılmıştır" denildi. 

2018 yılının ilk 6 ayında 10 bin 094 adet dosyanın sonuçlandırılabildiği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

"Sonuçlandırılan dosya sayımız önceki yıllarla kıyaslandığında, 2017 yılının aynı dönemine göre 2 kat, 2016 yılının tamamına göre ise 2 katın üzerinde bir artış göstermiştir.Vatandaşlardan farklı konularda şikayet alan kurum memurların maaşlarından 4/1 oranında yapılan icra kesintisinin 3/1’şeklinde yeniden yapılandırılması, KPSS sınavlarında sınava girdiği okullarda klimanın olmaması ayrıca sıraların küçük olması, Kanunda belirtilmesine rağmen soyadının değiştirilmemesini, Kütüphanelerde görevli kişilerin kuralara riayet etmemeleri, doktora dil puanının 70’ten 50’ye düşürülmesi ve bedelli askerlikle ilgili gibi çeşitli konularda başvuru alan Kamu Denetçiliği Kurumu her başvuruyu özenle inceleyerek karara bağlamıştır. Kurumun tavsiye kararlarına uyma oranında yıllara göre artış devam etmiştir. 2013 yılında yüzde 20; 2016 yılında yüzde 42 olan uyma oranı, 2017 yılında yüzde 65’ e yükselmiş, 2018 yılının ilk 6 ayı itibariyle ise, bu oran yüzde 67’ye yaklaşmıştır. 

KDK tarafından verilen birtakım tavsiye kararları; vatandaşın indirimli ulaşım kartını başkasının kullanması gerekçesiyle 1 yıl indirimli kart kullanamaması cezasının ve verilen idari para cezasının kaldırılması yönünde tavsiye kararında bulunuldu. Ayrıca Bursa’da, diş ağrısı nedeniyle ilindeki üç farklı sağlık kuruluşunda gerektiği gibi sağlık hizmeti alamadığı iddiasıyla KDK’ya başvuran vatandaşın şikayeti üzerine KDK, Sağlık Bakanlığına tavsiye verdi. PTT A.Ş. Genel Müdürlüğünde 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi olarak çalışan sözleşmeli statüdeki personelin, görevde yükselme sınavı sonucunda atanmasında, statü değişikliğini zorunlu kılan düzenlemenin kaldırılması hususunda PTT A.Ş. Genel Müdürlüğüne tavsiyede bulundu."  (İHA)