Diyarbakır’da gerçekleştirilen KCK operasyonunda gözaltına alınan zanlıların Diyarbakır Adliyesi’ne getirilişi sırasında kelepçe takılarak tek sıra halinde binaya alınmasına yönelik görüntülerin kamuoyuna yansımasının ardından başlatılan incelemeden “Cezayı gerektirecek bir durum yok” kararı çıktı.
Yurt genelinde, PKK’yla bağlantısı olduğu gerekçesiyle Kürdistan Topluluklar Birliği / Türkiye Meclisi (KCK/TM) adlı oluşuma yönelik başlatılan polis operasyonlarının Diyarbakır ayağında 35 kişi terör örgütüne yardım ve yataklık yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan zanlılar 4 günlük gözetim süresi sonrasında savcılığa çıkarıldı. Bu işlem sırasında zanlılar yanlarında birer polis memuruyla, tek sıra halinde ve elleri kelepçeli biçimde adliyeye alındı. Bu sırada çekilen bir fotoğrafın kamuoyuna yansımasının ardından BDP ve bazı sivil toplum örgütleri kelepçe takılmasını eleştirdi. BDP İl Başkanlığı, söz konusu fotoğrafın da yer aldığı bir afiş hazırlatarak kentteki panolara astırdı. Bunun üzerine İçişleri Bakanlığı, müfettiş görevlendirerek uygulamanın suç olup olmadığının araştırılması talimatını verdi.

Mevzuat gereği ifade
Kente giden müfettişler, polislerin ve şikayetçilerin ifadesine başvurdu. Müfettişler,  raporlarında, sevk sırasında görevlendirilen polis-lerin, adliyeye giriş kapısına kadar olan 25 metrelik mesafede zanlılara kelepçe takmasının mevzuat gereği olduğunu ve yapılan işlemde herhangi bir suç unsurunun bulunmadığını, cezai işlem yapılmasına gerek olmadığını belirtti. Müfettişler, bu nedenle soruşturma açılmasına gerek olmadığı görüşünü taşıyan raporu İçişleri Bakanlığı’na verdi.

TOLGA ŞARDAN Ankara

Millliyet