Silivri 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek ilk duruşmaya, haklarında 2 ila 4 yıl hapis cezası istenen İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal ile yönetim kurulu üyeleri katılacak. Sanıkları, Türkiye'den dört bir yanından gelen avukatlar savunacak.

Duruşmaya ayrıca Uluslararası Avukatlar Birliği, Avrupa Barolar Konseyi, Uluslararası Barolar Birliği İnsan Hakları Enstitüsü, Fransa Barolar Ulusal Konseyi, Avrupa Savunma Avukatları Derneği ve Avrupa Demokrasi İçin Avukatlar Birliği'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda kuruluşun temsilcisi de gözlemci olarak katılacak.

İstanbul Barosu Yönetim Kurulu üyeleri ile Türkiye genelindeki barolardan temsilciler de destek amacıyla duruşmada hazır bulunacak.

 
Dava neden açıldı?

''Balyoz Planı'' davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, 6 Nisan 2012'de görülen 90. duruşmaya, yönetim kurulu üyeleriyle katılan Kocasakal, sanık avukatlarının bulunduğu bölüme geçerek yaptığı konuşmada, mahkemenin adil yargılama hakkını ihlal ettiğini savundu.

Mesleğin onurunu zedeleyen uygulamalardan vazgeçilmesini isteyen Kocasakal, usul kurallarına uygun adil bir yargılama yapılması ve avukatların savunma hakkını kısıtlayan uygulamalardan vazgeçilmesi gerektiğini kaydetti.

Başkan Ömer Diken de özel yetkili mahkemelerin uygulamalarını yakından izlemeye devam edeceğini belirterek, salondan ayrılan Kocasakal hakkında, açıklamaları üzerine Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma sürecinde, davadaki görüntü kayıtlarını da inceleyen savcılık, Kocasakal'ın da aralarında bulunduğu 10 yönetim kurulu üyesini "şüpheli" sıfatıyla ifadeye çağırdı, ancak davetiyeye yanıt verilmedi.

Savcılık bunun üzerine, Kocasakal ile 10 yönetim kurulu üyesinin talimatla ifadesinin alınmasını kararlaştırarak, Çağlayan'daki İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazdı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bu talimatı iade etmesi üzerine, Silivri Savcılığı Kocasakal'ın da aralarında bulunduğu sanıklar hakkında iddianame hazırladı.

Savcılık, Kocasakal ile 10 avukat hakkında, ''yargı görevini yapanı engellemeye teşebbüs'' suçundan 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı.

 

"Baro yönetimi düştü" iddiası


Bu dava üzerine, Avukatlık Kanunu'nun 5, 90, 92 ve 96. maddelerine göre, "haklarında iki yılı aşkın ceza istemiyle dava açılanların seçilme yeterliliğini kaybettiği ve yönetim kurulu üyeliklerinin kendiliğinden sona erdiği" gerekçesiyle İstanbul Barosu Yönetim Kurulu'nun düştüğü iddia edildi. Bunun ardından Genel Kurul kararı alan İstanbul Barosu, 17 Mart'ta Haliç Kongre Merkezi'nde olağanüstü toplanarak, sonuç bildirgesi hazırladı.

Bildirgede, "Meslektaşının haklarını korumakla görevli yöneticilerin, bu görevlerini yerine getirdikleri için yargılanmalarının, savunmaya yönelik saldırılardan alınan bir pay olarak nitelendirildiği" belirtilerek, "İlk duruşmada, kamuoyunun da tanık olacağı güç, bükülmeyi reddeden bir özgün haykırış olacaktır. O gün yargılanacak olan baro yöneticileri değil, yargının bizzat kendisidir" ifadeleri kullanıldı.