Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesine gelen ''Genç Siviller'' üyesi bir grup, Koşaner'e ait olduğu öne sürülen ses kayıtları hakkında inceleme yapılması ve ilgililer hakkında gerekli cezai işlemlerin başlatılması talepli 5 sayfalık suç duyurusu dilekçesini, özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Uysal'a sundu.

Ses kaydı hakkında inceleme başlatılması, söz konusu konuşmanın nerede, ne zaman yapıldığı ve o dönem Koşaner'in TSK içindeki görevinin ne olduğunun sorulması istenilen dilekçede, açıklamalarda genişçe yer alan bilgilerle ilgili 17 soru soruldu.

Kayıtlarda Koşaner'e ait olduğu iddia edilen ''Huduttakinin bile işareti yoktur. Adam gidiyor basıyor, haberimiz yoktu'' ve ''İHA (insansız hava aracı) skandalında, teşkilat yapımızın yanlış olduğu anlaşıldı. Emir komuta birliğini sağlayamıyoruz'' gibi ifadelere yer verilen dilekçede, açıklamalar ışığında, ''Operasyonların sevk ve idaresi hangi birimler tarafından, nasıl yapılıyor? Bu konuda yetki kargaşası sona erdirildi mi? Sahada bulunduğu söylenen tugay komutanı kimdir? Operasyon sırasında hava araçlarının çektiği görüntüleri istemiş midir? İstediyse neden kendisine ulaştırılmadı? Veya istemediyse bunun herhangi bir açıklaması var mıdır?'' sorularına cevap verilmesi gerektiği dile getirildi.

Kayıtlarda geçen ''Eğitim zafiyeti nedeniyle terörist diye masum erimizi kendimiz vurduk'' cümlesiyle Koşaner'in yaşanmış bir örneği aktardığı ve bazı çarpıcı tespitlerde bulunduğu belirtilen dilekçede, ''Terörist zannedilerek vurulan er kimdir? Ölüm sebebi ailesine nasıl açıklanmıştır? Bu akıl almaz ölüme sebep olan eğitim zafiyeti ve emir komuta eksikliğinin sorumluları kimlerdir? Bu konuyla ilgili açılmış ve yürütülen bir soruşturma var mıdır? Yoksa neden soruşturmaya gerek duyulmamıştır?'' soruları da yer aldı.

-DİĞER SORULAR-

Kayıtlarda başka çarpıcı ifadeler de olduğu belirtilen ve bu ifadelerle ilgili çeşitli sorular sorulan dilekçede, ''Artık her şeyi yasal zemine oturtmak zorundayız. Herkesin gözü üzerimizde'' ifadesine göre, ''Daha önce yapılan işlemlerin yasal dayanağı yok muydu? Yoktu ise bunlar hangi işlemlerdi? TSK'nın kendi iç denetleme mekanizmaları yok mudur? Bu mekanizmalar neticesinde tespit edilen aksaklıklarla ilgili gerekli işlemler yapılmamakta mıdır? Yapılan hataların tespiti ve soruşturması için basına taşınmış olması mı gerekmektedir? Valilerle konuşularak alınması istenen yetkiler nelerdir? Bu yetkiler için valilere herhangi bir baskı yapılması söz konusu mudur? Hükümet tarafından kaldırılan EMASYA uygulaması ile ilgili geliştirilen formül, yasaları dolanmak mıdır? Bahsedilen protokol neleri içermektedir? Uygulamaya konmuş mudur? Hangi yolla yapılması planlanmıştır?'' sorularının sorulması gerektiği aktarıldı.

Kayıtlarda ''Balyoz Planı'' ile ilgili açıklamalar yapıldığı da anlatılarak, Koşaner'in bu konudaki ifadelerinin kamuoyunda yaygın adıyla bilinen ''Balyoz'' davasındaki delillerin gerçekliğinin zımni bir kabulü olup olmadığı ve Koşaner'in bu konudaki bilgilerini bahsi geçen davanın savcılarıyla paylaşıp paylaşmadığının sorulması istendi.

Dilekçede, kayıttaki ifadelerle ilgili dilekçede belirtilen hususların İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince suç duyurusu kabul edilmesi ve gerekli cezai işlemlerin başlatılması talep edildi.

Dilekçeyi sunan grup adına bir basın açıklaması yapan Fatih Demirci, ''Bir kere duymuş olduk. Bu duyduklarımızla bayrama, tatile girmeye içimiz el vermedi. Yanlışlıkla alnından vurulan, kötü karakollara canlı hedef gibi bırakılan, toprağa tohum gibi saçılmış mayınlarla hayatı karartılan tüm insanların ve acılı ailelerinin adına buradayız'' diyerek, ''6 sayfa tutan sorularımıza cevap almadan, sorumlulardan hesap sorulduğunu görmeden, bir daha yapamayacak olmaları garanti altına alınmadan bize bayram yok'' şeklinde konuştu.

HUKUKÇULAR, KOŞENER'İN İFADESİNİN ALINMASI İÇİN SAVCILIĞA BAŞVURDU

Hukukçular Derneği üyeleri, Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'e ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarından dolayı ifadesinin alınması için savcılığa başvurdu.

Hukukçular Derneği üyeleri, Işık Koşaner'in ses kayıtlarından dolayı ifadesinin alınması talebiyle Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na geldi. Hukukçular Derneği Başkan yardımcısı Avukat Mehmet Sarı, Dağlıca, Aktütün, Hantepe ve Gediktepe'deki askeri karakollara yapılan terörist saldırıların İnsansız Hava Araçları (İHA) tarafından görüntülenmesine rağmen uzun süre yardım edilmediğini savundu. Bu saldırılarda 46 askerin şehit düştüğünü belirten Sarı, olayda ihmal veya kastı bulunanlar hakkında gerekli cezai işlemlerin yapılması için şehit ailelerinin vekilleri sıfatıyla suç duyurusunda bulunduklarını hatırlattı. Soruşturmanın Van Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından devam ettiğini aktaran Sarı, son olarak medya organlarına Işık Koşaner'e ait olduğu ileri sürülen ses kayıtlarının yansıdığını aktardı.

Yine 'Balyoz' gibi itiraflar

Sarı, "Ses kayıtlarında insansız hava araçlarının terörle mücadelede etkin kullanılmadığı ve bu sebeple Dağlıca, Aktütün, Hantepe ve Gediktepe karakollarına yapılan baskınlarda verdiğimiz 46 şehidin İHA'nın gereği gibi kullanılmasında gösterilen ihmalden kaynaklandığını, ikrar eden ifadeler yer almaktadır. Işık Koşaner ses kayıtlarının kendisine ait olmadığını tekzip etmemiştir. İş bu halde söz konusu kayıtların Koşaner'e ait olsun yada olmasın soruşturmanın selameti, derinlik kazanabilmesi, tüm delillere ulaşılabilmesi ve olayda ihmal ve kastı olan herkesin tespit edilmesi için toplam 46 şehit verdiğimiz baskınlara ait İHA görüntüleri hakkında Koşaner'in ifadesinin alınması bir zorunluluk teşkil etmektedir." dedi.

Mehmet Sarı, Koşaner'e ait olduğu ileri sürülen ses kaydında, "Hantepe olayında operasyon yapan komutan daha doğrusu sorumlu komutan 1. komando Tugay komutanıydı ve kendisi arazideydi. Ama ekrana bakan komutanlık civarındaki komutanlığımız ona müdahale etme yetkisi yoktu. Böyle bir koordinesizlik oldu, zamanında müdahale edemedik." ifadelerinin yer aldığını hatırlattı. Mehmet Sarı, kayıttaki bu bölüm nedeniyle Işık Koşaner'in TCK'nın 279. maddesindeki Kamu Görevlisinin Suçu Bildirmeme suçunu işleyip işlemediği hususunda şüpheli sıfatıyla da ifadesinin alınmasını talep ettiklerini sözlerine ekledi.

AA/CİHAN