Ankara Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı, “casusluk”, “devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak”, “kriptolu ve normal telefonların usulsüz dinlenmesi” suçlamalarından bazı TİB ve TÜBİTAK görevlileri hakkında yürüttüğü soruşturmayı tamamladı.

Eski TİB Başkanvekili Osman Nihat Şen, eski TİB Bilgi Sistemleri Daire Başkanı İlhan Elieyioğlu ve eski TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) Başkanı Hasan Palaz’ın da şüpheliler arasında bulunduğu soruşturma tamamlandı.

Başsavcılık, soruşturma sonucunda 28 kişiye “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak”, “haberleşmenin gizliliğini ihlal”, “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” ile “siyasal ve askeri casusluk” suçlamaları yöneltti.

Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı, Gölbaşı’nda ağır ceza mahkemesi bulunmaması nedeniyle soruşturmadosyasını fezleke düzenleyerek, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderecek.

Koşulları bulunması durumunda, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca dava açılacak.

Fezlekenin de imza işlemleri nedeniyle ilerleyen zamanda Ankara’ya gönderileceği belirtildi.

Ne olmuştu?

20 Ocak’ta Ankara merkezli 4 ilde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Milli Güvenlik Kurulu üyelerinin telefonlarının da aralarında bulunduğu 31 kriptolu telefonun 363 kez dinlenildiği iddiasıyla operasyon yapıldı.

Operasyon kapsamında aralarında TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) eski Başkanı Hasan Palaz, TİB Başkan Vekili Osman Nihat Şen ve Bilgi Sistemleri Daire Başkanı İlhan Elieyioğlu’nun bulunduğu toplam 28 kişi yakalama kararı çıkartılmış, Hasan Palaz ve TİB Başkanvekili Osman Nihat Şen, avukatlarıyla birlikte geldiği Gölbaşı Adliyesi’ne teslim olmuşlardı.

Başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 3 ayrı kriptolu telefonu 55, Başbakan Davutoğlu’nun 26, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel’in 28, Başbakan Yardımcılarından Babacan’ın 31, Arınç’ın 5, İçişleri Bakanı Ala’nın 6, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız’ın 14 ve MİT Müsteşarı Fidan’ın ise 28 kez dinlendiği iddia edildi.

Fuat Avni isimli twitter kullanıcısı 19 Ocak akşam attığı tweetlerde TİB ve TÜBİTAK’a operasyon yapılacağını söylemişti.