İSTANBUL - 22 Kasım'da görülen ilk duruşmada bazı sanıkların reddi hakim talebi üst mahkemece değerlendirilerek reddedilmişti. Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda bulunan özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşma diğerlerine oranla daha büyük olan 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi salonunda yapılıyor.

YENİ BAŞKAN
Davaya bakan İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkanı Resul Çakır'ın 22 Aralık Perşembe günü, Yargıtay üyeliğine seçilmesinin ardından İstanbul 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin üye yargıçlarından Mehmet Ekinci başkanlığa atanmıştı. Geçen yıl İstanbul’daki özel yetkili adliyeye tayin edilen Ekinci, şike soruşturması kapsamında operasyonların yapıldığı hafta nöbetçi yargıçtı ve tutuklamaların çoğunu yapmıştı. Ekinci, soruşturmada kapsamında Şekip Mosturoğlu, İlhan Ekşioğlu ve Bülent Uygun gibi şüphelilerden 22’si hakkında tutuklama kararı vermişti. İstanbul’dan önce Van 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olan Ekinci, geçen yıl Beşiktaş’taki özel yetkili adliyede görevlendirilmişti.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINDI
Dava öncesinde adliye çevresinde çok sayıda çevik kuvvet polisinin önlem aldığı görüldü. Adliye içinde ve davanın görüleceği zemin katta da geniş güvenlik önlemleri alındığı görüldü. Duruşma salonunun bulunduğu kata asansörlerin iniş ve çıkışları iptal edilirken, salona gidilebilen merdivenlerde giriş yasaklandı. Girişler sadece ana koridordaki girişten yapıldı. Burada da duruşmayı izleyici olarak girecekler ve basın mensuplarının isimleri kayıt altına alındı.

CİHANER DE DURUŞMAYI İZLİYOR
Bu arada CHP milletvekilleri eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, Musa Çam, Umut Oran ve Oktay Ekşi ve Ertuğrul Kürkçü duruşmayı izlemek ve tutuklu gazetecilere destek vermek için adliyeye geldi.

İDDİANAMEYİ TRT SPİKERLERİ OKUYACAK
Bu arada İstanbul Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız’ın hazırladığı 134 sayfalık iddianameyi okuması için iki TRT spikerinin görevlendirildiği öğrenildi. Daha önce de Balyoz davasında iddianameyi iki TRT spikeri okumuştu.

41 YILA KADAR DEĞİŞEN CEZALAR
Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız’ın hazırladığı 134 sayfalık iddianamede, Nazlı Ilıcak şikayetçi olarak yer alırken, tutuklu şüpheliler Yalçın Küçük, Soner Yalçın, Ahmet Şık, Hanefi Avcı, Nedim Şener, Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan, Doğan Yurdakul, Müesser Uğur, Coşkun Musluk, Sait Çakır ve cezaevinde geçirdiği rahatsızlığın ardından hayatını kaybeden Kaşif Kozinoğlu ile tutuksuz şüpheliler Ahmet Mümtaz İdil ve İklim Ayfer Kaleli sanık olarak bulunuyor. Sanıklar hakkında 7,5 yıldan 41 yıla kadar değişen hapis cezaları isteniyor. (DHA)