Terör örgütü PKK'nın gençlik yapılanması Demokratik Yurtsever Gençlik Meclisi’ne (DYGM) üye oldukları iddiasıyla Erzurum 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklu yargılanan 9 üniversite öğrencisi, dördüncü kez hakim karşısına çıkarıldı.

Davanın Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen duruşmasında, Diyarbakır Dicle Üniversitesi’nden Bişar Bilen (26) ve Yorgun Bektaşoğlu (21) ile Erzincan Ünivesitesi öğrencilerinden Yakup Kırmızı (21), Sadık Özbay (22), Murat Tak (23), Abdullah Kızılkaya (23), Sinan Salhan (24), Yaprak Oruç (24), Mehmet Bozdağ (26) ile avukatları hazır bulundu. Duruşmada sanıklar hazırladıkları Kürtçe savunma metni okumakta, tercüman ise Kürtçe savunmayı Türkçe’ye çevirmekte zorlandı.

“BİZİM TARİH BİLGİMİZ SENİN BİLGİNDEN 10 KAT FAZLA”

Tutuklu sanıkların ‘Kürtçe savunma’ talebi üzerine izleyicilerden bir kişinin tercüman olarak seçilmesi ile başlayan duruşmaya yine ‘Kürtçe savunma’ krizi damgasını vurdu. Tutuklu sanıklardan Abdullah Kızılkaya’nın, “Selçuklular, Anadolu’ya Kürtlerin ittifakı ile girdi” şeklindeki beyanları üzerine Mahkeme Başkanı Mustafa Kahya, “Öncelikle biz burada ne bir Kürt vatandaşını ne de dava konusu Kürtlerin yargılamasını yapmıyoruz… Bize lütfen tarih dersi verme, bizim tarih bilgimiz senden 10 kat fazla, sen tarihi bırak hakkınızda isnat edilen suçlamaya göre savunmanı yap” uyarısında bulundu.

KÜRTÇE YAZILI SAVUNMAYI OKUYAMADI

Daha sonra, sanık Mehmet Bozdağ, elindeki Kürtçe yazılı savunma metnini okumakta zorluk çekti. Mahkeme Başkanı Mustafa Kahya, bu kez Bozdağ’ı uyararak, “İstersen önce Türkçe konuş, sonra Kürtçe oku. Bak, Kürtçe’nin bir çok lehçesi var. Tercümanda tam olarak senin okuduğunu anlamıyor. Sanık olarak kendinizi ifade edemiyorsunuz, tercüman ise sağlıklı çeviri yapamıyor. Bu şekilde ifade vermeniz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından bozma nedenidir” dedi. Sanıklarının ifadelerinin ardından duruşmaya ara verildi.

KCK İDDİANAMESİNDEN…

Erzincan Emniyet Müdürlüğü ekipleri, 29 Aralık 2011 günü ihbar üzerine Dicle Üniversitesi öğrencileri Bişar Bilen ve Yorgun Bektaşoğlu'nun örgütün dağ kadrosuna eleman kazandırmak amacıyla Diyarbakır'dan Erzincan'a geldiklerini tespit etti. Terör örgütünün gençlik yapılanmasının üst düzey yöneticisi konumundaki Bilen ve Bektaşoğlu, daha sonra Iğdır'a otobüsle hareket etti. Sivil ve özel ekipler tarafından takibe alınan otobüs, Tercan İlçesi'nde durduruldu. DYGM'liler dağa çıkmaya ikna ettikleri 6 öğrenci ile birlikte gözaltına alındı. 10 Mayıs 2012 günü üniversite öğrencilerinin kaldığı 3 ev ve 1 yurt ile Erzincan Demokratik Öğrenci Derneği'ne (EDÖ-DER) yapılan baskında PKK'nın dağ kadrosuna katılmaya hazırlanan 4 üniversite öğrencisi yakalandı. Yapılan operasyonlarda yakalanan toplam 17 kişiden 10'u tutuklandı. Sanıklardan Leyla Ülgen, ilk duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

10 YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTENİYOR

'Silahlı terör örgütü kurmak veya yönetmek, üye olmak, tehditte bulunmak, propaganda yapmak' suçlarından 10 yıla kadar hapis cezası istemi ile yargılanan 9'u tutuklu 17 sanıklı Erzincan KCK iddianamesinde, örgütün maddi durumları iyi olmayan üniversite öğrencileri için 87 ev kiraladığı, her evde ortalama 4-6 öğrencinin barındığı ileri sürüldü. Bu yolla öğrencilerin PKK’ya yakınlık duymaları ve örgütün dağ kadrosuna katılmalarını sağlamayı hedeflendiği bildirildi. (ANKA)