Yargıtay Cumhuriyet Savcısı ve YARSAV Kurucu eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, yargıçlara yönelik dinleme kararlarıyla ilgili olarak, Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı, başkan yardımcıları ve birinci sınıf müfettiş ve başmüfettişler hakkında kendilerine verilen yetkileri aştıkları ve gerçekleştirdikleri uygulamalar nedeniyle Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu'na suç duyurusunda bulunmuştu. Söz konusu başvuru, Yargıtay tarafından Adalet Bakanlığı'na ulaştırılmış ve izne bağlı soruşturmaya Adalet Bakanlığı tarafından izin verilmemişti.

Bakanlığın gerekli izni vermemesi üzerine Danıştay'a dava açıldı. Danıştay'da, Bakanlığın izin vermemesine ilişkin kararı kaldırarak, Teftiş Kurulu'nun hakim ve savcıların görev suçları ile ilgili dinleme kararı aldıramayacağına hükmetti.

Böylece Danıştay, Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı, başkan yardımcıları ve başmüfettişlerine usulsüz dinleme iddialarıyla ilgili adli yönden ve disiplin yönünden işlem yapılmasının önünü açmış oldu.

Danıştay'ın bu kararı uyarınca Teftiş Kurulu Başkanı ve dinleme kararlarında imzası olan bürokratlarla ilgili Yargıtay 1. Başkanlığı ve Yüksek Disiplin Kurulu soruşturma yürütecek.

Tarihte ilk

Kararı değerlendiren Eminağaoğlu, Türkiye tarihinde ilk kez Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın tamamına soruşturma yolu açılmış olduğunu ifade etti ve "Teftişlik bir teftiş gibi bir durumun ortaya çıkması yargı camiası ve hukuk devleti yönünden son derece manidar bir durumudur. Sürecin hukuk içerisinde sonuçlanmasını bekliyoruz" dedi. (ANKA)