Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmaya Leyla Zana katılmazken, avukatı Fethi Gümüş hazır bulundu. Gümüş, savunmalarını hazırlamak için ek süre talep etti. Mahkeme de talebi yerinde bularak duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

Leyla Zana hakkında, 21 Mart 2007 tarihinde Diyarbakır'daki Nevruz kutlamalarında yaptığı konuşmada, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetiminin Başkanı Mesut Barzani ve Abdullah Öcalan'ı kast ederek 'Kürtlerin üç önderi var' dediği gerekçesiyle 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan dava açılmıştı. Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi, Zana'yı 2 yıl hapis cezasına çarptırmıştı. Yargıtay 9. Dairesi, söz konusu ifadelerin, 'silahlı terör örgütünün kurucusu olan kişinin alenen övülmesi amacıyla söylendiği' gerekçesiyle hükmü bozdu ve Zana'nın yeniden yargılanmasını istedi. Yargıtay, Zana'nın TCK 215. maddesinde düzenlenen 'suçu ve suçluyu övmek' suçundan 3 yıla kadar hapis istemiyle yargılanması gerektiğini belirtti.

Leyla Zana, 3 yıl önce Nevruz kutlamaları sırasında Kürtçe yaptığı konuşmada şöyle demişti: "Kürtlerin 3 önderi var. Birincisi Celal amca (Celal Talabani), Irak Devlet Başkanı, bir Kürt lideri ve kardeşliğe inanıyor, hepimizi de kabul ediyor. İkincisi Mesut amcadır. Kürdistan Bölge Başkanı, yani o da bizi kabul ediyor. Üçüncüsü hepimizin dile getirdiği gibi siz ona rehber, başkan diyorsunuz. Hepimizin yüreğinde Kürt halkının iradesi olarak anlatıldığı başkan Öcalan'dır. Üçü de yüzümüzün akıdır, kulağı, yüreği ve beynidir. Yüreğimizde yer edinmişlerdir."

(CİHAN)