İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Balyoz soruşturması kapsamında hazırlanan ikinci iddianameyi dün kabul etti. Mahkeme, hazırladığı tensip zaptını avukatlara dağıtmaya başladı.

Tensip zaptında tutuklu sanıklar Orgeneral Bilgin Balanlı, Tümgeneral İsmail Taş, Albay Ahmet Erdem, Albay Ahmet Zeki Üçok, Albay Ahmet Dikmen, Albay Mehmet Erkorkmaz, Albay Halit Nejat Akgüner, Bülent Günçal, emekli Albay Hakan Büyük, Albay Onur Uluocak, Albay Rafet Oktar, Albay Servet Bilgin, Albay Sinan Topuz, Binbaşı Refik Levent Tezcan, Binbaşı Ayhan Üstbaş'ın 'kuvvetli suç şüphesi, delillerin tam olarak toplanmamış olması, sanıkların delilleri karartma ihtimali' gerekçe gösterilerek tahliye taleplerinin reddedildiği belirtildi.

Mahkeme, soruşturma kapsamında savcılık tarafından ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılan Korgeneral Turgut Atman, Tümgeneral Nedim Güngör Kurubaş, Tümgeneral Bülent Kocababuç, Tümgeneral Beyazıt Karataş, Tümamiral Ahmet Sinan Ertuğrul , Tuğgeneral Mehmet Eldem, Tuğgeneral Mustafa Erhan Pamuk ve Albay Mehmet Örgen hakkında ise yakalama kararı çıkarttı. Bu karara gerekçe olarak, "Sanıkların üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların bulunması, delillerin tam olarak toplanılmaması, sanıkların konumları itibariyle delillere etki yapma ihtimalinin bulunması' gösterildi. Mahkeme bu sanıkların, mesai saatleri içinde davanın görüleceği İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne getirilmesini istedi.

TÜBİTAK'TAN RAPOR İSTENİLDİ

Mahkeme, sanıklardan emekli Albay Hakan Büyük'ün Eskişehir'deki evinde bulunduğu belirtilen belgelere ilişkin TÜBİTAK'tan bilirkişi raporu istenmesine karar verdi.

Genelkurmay Başkanlığı'na da yazı yazan mahkeme, tüm sanıkların 2002 yılında bugüne kadar görev yaptıkları yerleri, görev sırasında yaptığı izinler, aldığı raporlar ve yurtdışında görev yapıp yapmadıklarını sordu. Mahkeme, ayrıca tutuksuz sanıklardan Yüzbaşı Tülay Delibaş'ın da 2002-2003 yıllarında ve daha öncesinde çalıştığı yerlerde taşınabilir bilgisayar verilip verilmediğine ilişkin bilgi istedi.


Cihan