Erzincan'daki Ergenekon yapılanmasını ilk olarak deşifre eden eski İliç Savcısı Bayram Bozkurt, Zaman'a önemli açıklamalarda bulundu. İddianamedeki gizli tanık Munzur'un anlattığı her şeyin doğru olduğunu belirten Savcı Bozkurt, mahkeme isterse tanık olabileceğini söylüyor. Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kabul ettiği iddianamede, Savcı Bozkurt'a yönelik suikast planı gizli tanık Munzur'un ifadeleriyle ayrıntılı şekilde anlatılıyor. Munzur, ava giden savcıyı önceden gömdükleri mühimmatla yakalatamayınca, görevi veren komutandan "Avlanırken kaza süsü vererek bir mermi sıkamıyor musunuz?" diye azar yemiş. Bu komplodan sonuç alamayınca ise kameralı fuhuş tuzağı kurduklarını dile getiriyor. Malazgirt Savcılığı'nda yeni görevine başlayan Bozkurt, bütün bunların yasadışı yapılanmayı ihbar ettiği için başına geldiğine dikkat çekiyor.

Gizli tanık 'Munzur'un söylediği komploları bire bir yaşadığını anlatan Bozkurt, gizli tanığın ifadelerini doğruluyor. Malazgirt Savcılığı'nda yeni görevine başlayan Bozkurt, iddianamedeki gizli tanık Munzur'un sözleri doğrultusunda, mahkemenin istemesi durumunda ifade verebileceğini kaydediyor. Savcı Bayram Bozkurt, kendisini karalamak için Başçavuş Şenol Bozkurt'un çok büyük komplolar kurduğunu doğruluyor. Başçavuş Şenol Bozkurt'un ağabeyi olan ve kendisiyle aynı ismi taşıyan Bayram Bozkurt adına bir bankada hesap açıldığına dikkat çeken Savcı Bozkurt, şunları dile getirdi: "Benimle ilgili soruşturmanın başladığı dönemde, 1,5 ayda yaklaşık 350 bin dolar havale yapılmış, Bayram Bozkurt adı altında. Adalet müfettişinin bana sorduğu sorulardan bir tanesi buydu. Araştırmada, bu hesapla adımın karalanmak istendiği ortaya çıktı." Gizli tanık Munzur'un ifadesini okuyunca, 'beni Allah kurtardı' diye şükrettiğini anlatan Bozkurt, mahkeme sonucunda kişiler hakkında ayrıca yargı süreci başlatacağını da vurguluyor.

Erzincan'daki Ergenekon yapılanmasını deşifre ettiği için Savcı Bozkurt'a iftira atılıp kontrol altına almak amacıyla plan yapıldığı ortaya çıkmıştı. Daha önce Erzincan'da bir işyeri sahibi olduğunu söyleyen gizli tanık Munzur, Erzincan İl Jandarma İstihbarat Kısım Komutanı Başçavuş Şenol Bozkurt'un, Bayram Bozkurt'a çeşitli tezgâhlar hazırladığını anlatmıştı. İşyerini açtıktan kısa bir süre sonra komutanların gelip gitmeye başladığını, bunlardan Şenol Başçavuş'la tanıştığını belirten Munzur, Savcı Bozkurt'a komplo kurduklarını itiraf etmişti. Erzincan'da görevli Başçavuş Bozkurt'la tanıştığını ve bir süre sonra samimi olduğunu anlatan gizli tanık, savcıya kurdukları tuzağın ayrıntılarını şöyle aktarmıştı: "Şenol komutan bana, 'Bizi savcı beyle tanıştırır mısın? Bunun için bize ortam hazırlar mısın?' dedi. Ben de bir gün ayarladım. Beraber oturup okey oynadılar. Bu şekilde tanışmış oldular. Aradan bir süre geçtikten sonra Şenol komutan benden, bir masa donatarak İliç savcısını mutlaka çağırmamı istedi. Telefonla arayıp davet ettim. Savcı bey girdiğinde, Şenol komutanın yanında bayanlarla beraber oturduğunu görünce bana, 'Kim bunlar?' diye sordu. Ben de, 'Savcım, bu bayanları Şenol komutan getirdi. Sizinle tanıştıracakmış.' dedim. Durumdan rahatsız olan İliç savcısı, geri dönüp işyerinden ayrıldı."

Eski İliç Savcısı Bayram Bozkurt'a düzenlenen komplolardan satırbaşları

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in Savcı Bayram Bozkurt ile ilgili soruşturma başlattığında Albay Recep Gençoğlu ve ekibi, İlçe Jandarma Komutanı Yılmaz Sandal ve istihbarat elemanları ifade verdi. Gençoğlu ifadesinde, Savcı Bozkurt'un Robert Moran isminde bir madenciden para isteyip tehdit ettiğini söyledi. İfadeler doğrultusunda Savcı Bozkurt hakkında soruşturma başlatıldı. Tercümanla ifadesi alınan Robert, Savcı Bozkurt ile böyle bir diyaloğunun kesinlikle olmadığını belirtti ve Gençoğlu'nun iftirasını çürüttü.
 
Erzincan'daki Ergenekon yapılanmasını deşifre eden Savcı Bayram Bozkurt hakkında bir kısım medyada haberler yapıldı. 'Erzincan'daki Ergenekon operasyonunun tanığı İliç Savcısı'nın iddiaları akıl mantıkla açıklanacak gibi değil', 'Keneyle suikast, çaycıyla darbe', 'Kırım Kongo kanamalı Ergenekon ateşi' başlıklarıyla Ergenekon soruşturması sulandırılmaya çalışılmıştı.
 
Hakkında dedikodu üretilen Savcı Bozkurt, Adalet Bakanlığı müfettişlerince 17 ayrı konuda soruşturma geçirdi ve 16'sı takipsizlikle sonuçlandı.
 
Savcı Bozkurt'un eski görev yeri İliç'e yakın olan Kemah bölgesinde kimliği belirsiz kişilerce uzun namlulu silahlarla önü kesildi. Olaya yanında bulunan üst düzey bir devlet memuru da şahit oldu. Hemen ardından telefon etmesine rağmen bölgeden sorumlu kolluk kuvvetleri olay yerine gelmedi. Savcı ve üst düzey devlet memuru bu olayda canlarını zor kurtardı.
 
Savcı Bayram Bozkurt'un aracına kene koydular. Araçtan çıkartılan ve tutanaklara geçen 12 kene devlet hastanesi başhekiminin gözetiminde toplandı.
 
Savcı Bozkurt'u küçük düşürmek amacıyla bir kuyumcuya borcu olduğu iddiası ortaya atıldı.
 
ZAMAN