YAKUP ÇETİN - İSTANBUL

İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşmada, Dink ailesinin avukatı Fethiye Çetin, ‘gizli tanık Barış’ın ifadelerinin doğru olabileceğini, iddialarının ellerindeki bazı bilgileri doğruladığını söyledi. Gizli tanık, Samast’ı Trabzon’dan İstanbul’a bir astsubayın getirdiğini, astsubayın cinayeti yerinde izlediğini anlatmıştı. Mahkeme ara kararında,  İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nda devam eden Dink davası soruşturmasının akıbetinin sorulmasına ve gizli tanığın ifadelerinin istenmesine hükmetti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan da, ‘kozmik oda’ soruşturması dosyasındaki suikastla ilgili belgeler istendi.
 
İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, Hrant Dink cinayeti davasından 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılan Ogün Samast ve avukatı mazeret bildirerek katılmadı. Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast hazırlığı iddiasıyla başlayan süreçte 26 gün boyunca Seferberlik Tetkik Kurulu’nda aramalar yapıldığını anlattı. Avukat Bakırcıoğlu, bu aramalarda Hrant Dink suikastına ilişkin bazı bilgi ve belgelerin elde edildiğini kaydetti. Soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan bu belgelerin istenilmesini talep etti. Daha sonra söz alan Avukat Fethiye Çetin, Hrant Dink suikastına ilişkin TMK 10. madde ile yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında ifade veren ‘gizli tanık Barış’ın iddialarına dikkat çekti. Avukat Çetin, “Barış” kod adlı gizli tanığın, “Ogün Samast’ı İstanbul’a gelmeden bir gün önce Trabzon İl Jandarma’dan gelen JİTEM’ci bir Astsubay karşıladı. Bu astsubay ile Samast, Agos etrafında keşif yaptılar. Bu kişi cinayeti olay yerinde bizzat izledi.” şeklinde ifade verdiğini hatırlattı. Gizli tanığın bu ifadelerinin doğru olduğunu düşündüklerini vurgulayan Çetin, “Bu anlatımların doğru olduğunu düşünüyorum. Çünkü TİB’in gönderdiği iletişimlerin incelenmesi sırasında Trabzon’dan gelen bir astsubayın cinayet mahallinde olduğu tespit edilmiştir.” ifadelerini kullandı. Avukat, gizli tanığın ifadelerinin kendilerindeki bazı bilgileri doğruladığını kaydetti. Savcılıktan bu ifadelerin istenmesini talep etti. Gizli tanığın usulüne uygun olarak mahkemede dinlenilmesini istedi.
 
Ara kararını açıklayan mahkeme, önemli kararlara imza attı.  TMK 10. madde ile yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin devam eden soruşturmanın hangi aşamada olduğunun sorulmasına karar veren mahkeme, dosyadaki TİB kayıtlarından Ogün Samast’a ilişkin bölümlerin gönderilmesini ve  ‘gizli tanık Barış’ın ifadelerinin istenmesine hükmetti. Mahkemenin aldığı bir diğer önemli karar da ‘kozmik oda’ soruşturmasına ilişkindi. Mahkeme, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na müzekkere yazılarak ‘kozmik oda’ soruşturması olarak bilinen dosyada Hrant Dink suikastına ilişkin bilgi belge olup olmadığını, varsa soruşturmanın gizliliğini ihlal etmeyecekse gönderilmesini talep etti.