Göçmen kaçakçılığı yaparken 13 kişinin ölümüne sebep oldukları gerekçesiyle 20 şahıs hakkında dava açıldı. Bakırköy 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada Türkçe bilmediğini beyan eden Diyarbakır nüfusuna kayıtlı sanık Bedri Kolpar'a Kürtçe tercüman atandı. Söz konusu gelişme Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen KCK davasını hatırlattı. Ancak o davada sanıklar Türkçe bildikleri halde Kürtçe tercüman atanmasını istemiş, mahkeme siyasi bulduğu bu talebi reddetmişti.

İnsan kaçakçılığıyla ilgili bir davada, mahkemenin, Türkçe bilmediği ortaya çıkan bir sanık için 'Kürtçe' tercüman atama kararı akıllara Diyarbakır'da görülen KCK terör örgütü davasını getirdi. KCK davasına Kürtçe savunma krizi damgasını vurmuştu. Emniyet ve savcılık ifadelerini Türkçe olarak veren sanıklar, mahkemede ise 'Kürtçe' savunma yapma talebinde bulunmuştu. Mahkeme ise söz konusu talebi, sanıkların soruşturmanın her aşamasında Türkçe ifade verdikleri, dolayısıyla söz konusu talebin hukuki değil siyasi olduğu gerekçesiyle her defasında reddetti.

Bakırköy 11. Ağır Ceza Mahkemesi, baktığı bir davada önemli bir karara imza attı. Küçükçekmece'de 20 Temmuz 2008'de 13 Pakistanlının cesetleri bulunmuştu. Yapılan aramalarda, Kayabaşı köyü civarında 100 kaçak daha yakalandı. Göçmenlerin verdiği ifadeler doğrultusunda soruşturma genişletildi. Şahısları TIR dorsesinde İstanbul'a getiren 20 kişiden 19'u yakalandı. Soruşturmayı yürüten Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Raif Bıkmaz, 13 kişinin ölümüne neden olan olayı iddianamesinde ayrıntılarıyla anlattı. İddianameye göre, kaçak göçmenler Atina'ya gidebilmek için adam başı 7 bin 500'er dolar ödedi. Pakistan'dan önce İran'a, ardından da yürüyerek Türkiye'ye geçtiler. Van'da sayıları 130'a ulaşınca bir TIR'ın dorsesine doldurulup yola çıktılar. Aralıksız 18 saat süren yolculukta havasızlık ve açlık yüzünden yaşları 19'la 32 arasında değişen 13 kişi hayatını kaybetti. Sanıklardan Selahattin Yaman'ın Kayabaşı'ndaki Furkan Çiftliği'ne yanaşan TIR'dan indirilen cesetler boş bir arsaya atıldı. Hayatta kalan göçmenler de "Polis geliyor." denilerek çiftlikten uzaklaştırıldı. Polisler çiftliği bastıklarında kaçakların isimlerinin yazılı olduğu not defteri ile çiftlikteki eşyalarını ele geçirdi. Selahattin Yaman'ı gözaltına alan polisler, teknik takiple diğer 18 şüpheliyi yakaladı. Nizamettin Kara ise kayıplara karıştı.

Cumhuriyet Savcısı Raif Bıkmaz, 'olası kastla adam öldürdükleri' gerekçesiyle 20 kişinin 13'er kez 25 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını istedi. Bakırköy 11. Ağır Ceza Mahkemesi, iddianameyi kabul etti. Duruşmalarda sanıklardan Bedri Kolpar'ın Türkçe bilmediği ortaya çıkınca, mahkeme heyeti Kürtçe bilen bir polis memurunu tercüman olarak atadı. Polis memuru, resmi görevle davanın her duruşmasına katıldı ve Kolpar'a tercümanlık yaptı. 10 Mayıs'ta görülen duruşmada sanıklar son savunmalarını yapacaktı ancak duruşma öncesi firari sanık Nizamettin Kara yakalandı. Mahkeme heyeti, Nizamettin Kara'nın ifadesinin alınması için duruşmayı 21 Haziran'a erteledi.


Zaman