Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, haklarında 'terör örgütü üyesi olmak' ve 'örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' suçlarından 15 ile 20 arasında değişen hapis cezası istenen tutuklu sanıklardan, yalnızca Kandil Dağı'ndan gelen PKK'lı Mustafa Ayhan katıldı. Kandil'den gelen diğer tutuklu Hüseyin İpek ile Mahmur'dan gelen Nurettin Turgut, sağlık sorunları nedeniyle duruşmaya katılmadı. Tutuksuz yargılanan sanıklar Fatma İzzet, Menekşe Soydan, Hacı Sorgun ve Kemal Ökten ise daha önce Mahmur Kampı'na geri dönmüşlerdi.

Sanık Ayhan, savunmasını anadili olan Kürtçe yapmak istediğini söyledi. Mahkeme başkanı ise daha önce bu talebin reddedildiğini hatırlattı. Bunun üzerine Mustafa Ayhan, "Savunmam engelleniyor. Kürtçe savunma yapma isteğim siyasi bir tavır değildir. Bir insan hakkıdır." şeklinde konuştu.

Söz alan sanık avukatları da süre talebinde bulundu. Mahkeme sanıklar ve avukatlarına savunma için süre vererek, duruşmayı erteledi. Aynı grupta gelen 10 kişinin yargılanması ise Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmaya tutuklu sanıklar Kandil'den gelen Lütfü Taş, Mahmur'dan gelen Ayşe Kara, Abdullah Yaman, Caziye Kabul, Zehra Tunç, Sisin Yaman'ın katılırken, Kandil'den gelen tutuklu Elif Uludağ sağlık sorunlarını gerekçe göstererek katılmadı. Davada yargılanan Mehmet Adamış, Nizar Buldan ve Yusuf Şen, daha önce Mahmur'a döndükleri için duruşmaya katılmadı.

Duruşma sanık avukatlarının süre talebinde bulunmaları üzerine ertelendi.
 


Cihan