Büyükşehirlerde memur olarak çalışan ailelerin eşleri ile farklı ilçelerde çalışmaları büyük sorunlara sebep oluyor. Özellikle Ankara, İstanbul ve İzmir gibi illerde yaşayan memurlar bu durumda çareyi mahkeme kapılarında arıyor. Eşi Ankara’nın merkezinde görev yapan kadın öğretmen her gün 150 kilometre uzaklıktaki Polatlı’da bir köye gidip geliyor. Köydeki okula ulaşmak için epey zorlanıyor. Üstelik 7 aylık bebeğini evde bırakmak mecburiyetinde.

Polatlı ilçesine bağlı Yüzükbaşı Köyü’nde görev yapan öğretmen, Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına ilişkin yönetmeliğin ‘Aile Birliği Mazeretine Bağlı Yer Değişikliği’ maddesine dayanarak bakanlığa tayin başvurusunda bulunuyor. Ağustos 2015’de elektronik ortamda yaptığı il içi eş durumu mazeret tayini talebine ilişkin başvurusu, gerekçe gösterilmeden reddediliyor. Kadın öğretmen, işlemin hukuka aykırı olduğunu ileri sürerek, iptal istemiyle Milli Eğitim Bakanlığı’na dava açıyor. Ankara 4. İdare Mahkemesi 7 ay sonra

MEB’in işlemini, hukuka aykırı bularak iptal ediyor. 7 aylık bebeğin süt ihtiyacına dikkat çekilen kararda şöyle deniliyor: “Davacının köyde görev yapması nedeniyle ulaşım vasıtalarının yeterli olmadığı, her gün işe gelip gitmesinin fazladan maddi külfete yol açtığı, bakmakla yükümlü olduğu 7 aylık bebeği için süt izni süresinin dahi sona ermediği anlaşıldığından, dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonuç ve kanaatine ulaşılmıştır.”

Mahkeme, Anayasa’da yer alan aile bütünlüğünün korunmasına da dikkat çekerek istenen tayinin 30 gün içinde gerçekleşmesine karar veriyor: “Anayasa ve ilgili düzenlemelere göre, kamu görevlilerinin yer değiştirme suretiyle yapılacak atamalarında, idarenin, hizmet gereklerini göz önünde bulundurmakla birlikte, öncelikle, aile bütünlüğünün bozulmasına yol açmayacak uygulamaları gerçekleştirmekle yükümlüdür.”
İdare mahkemesinin verdiği karar, eş durumundan tayin bekleyen devlet memurları için emsal niteliği taşıyacak.

Bütün mağduriyetler giderilmeli
İdare mahkemesinin kararını değerlendiren Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, Milli Eğitim Bakanlığı’nın eş durumu tayinlerinde mutlaka bir standart yakalaması gerektiğini vurguladı. Eş tayini ölçütlerinin her sene değiştiği için öğretmenlerin mağdur olduğunu ifade eden Karaca, “Mahkemenin bu mağduriyeti dikkate alması ve olumlu karar vermesi Milli Eğitim Bakanlığı’nın uygulamasına dönük bir uyarıdır. Bakanlığın bu kararı genelleştirip diğer öğretmenlere de uygulaması gerekiyor. Bakanlığa, bu mahkeme kararı dikkate alınarak mağdur olan bütün öğretmenlerin mağduriyetinin giderilmeli çağrısında bulunuyoruz.” dedi.