Van’da henüz adı konmayan ve kimliği bile çıkarılmayan 38 günlük erkek bebek, 26 Ocak 2017’de ağır yaralı halde getirildiği Özel Lokman Hekim Hastanesi’nde hayatını kaybetmişti. Hürriyet'ten İsmail Saymaz'ın haberine göre; Yapılan otopside, bebeğin kafasına sert cisimle ve kemik kırığı oluşacak şekilde vurularak öldürüldüğü, yaralanmasından birkaç saat önce cinsel istismara uğradığı saptandı. Bebeğin annesi Pınar Tatar, Tatar’ın sevgilisi Ferdi Arat ve arkadaşı Yılmaz G. tutuklandı. 

Dosyaya göre uyuşturucu bağımlısı Pınar Tatar, bir süre birlikte olduğu D.P.’den hamile kaldı. Hamileliği sırasında cezaevine konan Tatar, doğuma yakın tahliye edildi. Bebek 10 Aralık 2016’da dünyaya geldi. Anne Tatar, kendisi gibi uyuşturucu bağımlısı olan Yılmaz G. ile, G.’den ayrıldıktan sonra Ferdi Arat ile sevgili oldu. Aynı evde kalan üç kişi, olaydan bir gece önce uyuşturucu kullandı. 

Aynı gün G., Tatar’a sevgilisi Arat’ı kastederek, “O çakal çocuğu bu hale getirdi” diye telefon mesajı yolladı. Tatar da Arat’a “Sen çocuğu bu hale getirdin” diye yazdı. Böylelikle üç kişinin, bebeğin şiddete uğradığını bildikleri belirlendi. Bu nedenle ‘kendini savunamayacak durumda olan çocuğu canavarca hisle kasten öldürme’ suçundan ötürü üçüne ağırlaştırılmış müebbet hapis verildi. Arat ayrıca ‘çocuğun cinsel istismarı’ suçundan 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.


Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi gerekçeli kararında, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na ‘suçtan zarar gören’ sıfatıyla davetiye çıkarıldığı, bakanlığın talebi üzerine katılma davaya kararı verildiği belirtildi. Buna rağmen yargılamayı takip etmeyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Van İl Müdürlüğü’ndeki görevliler hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Kararda, “Eylemin mahiyeti ve toplumda yaratacağı infial nazara alındığında görevlilerin yargılamayı takip etmemesi nedeniyle” şikayetçi olundu. Doğum izniyle salıverildikten sonra anne Tatar’ı, çocuğun öldürüldüğü güne kadarki sürede izleme, gözetleme, bebeği korumakla yükümlü kamu görevlilerinin bulunup bulunmadığının sorulmasına, görevini ihmal eden varsa şikayetçi olunmasına karar verildi. Yedi baronun davaya müdahil olması, insan hakları yönünden örnek oluşturacak bir açıklamaya dayandırıldı. Kararda şöyle deniliyor:  

“Sanıkların eylemlerini kırk gününü doldurmayan çocuğa karşı canavarca hisle ve altsoya yönelik işledikleri, maktulün bebek olması, öldürmenin yanı sıra çocuğun cinsel istismarı eylemine maruz kaldığı, failler arasında annenin de bulunduğu, bu nedenle çocukların korunmasına yönelik ulusal ve uluslararası mevzuatla birlikte Avukatlık Kanunu’nun 76 ve 95. maddeleri nazara alınarak en temel insan haklarından olan hayat hakkı ve vücut bütünlüğünün korunması değerleri saldırıya uğrayan maktul bebeğin haklarının korunması yönünde -zikredilen kanun maddelerinde insan haklarını savunmak, korumak ve işlerliğini sağlamak bağlamında- başvuruda bulunan baroların suçtan zarar gören olarak kabul edilmeleri gerektiği anlaşıldığından katılan sıfatıyla davaya kabullerine karar verilmiştir”

NE OLMUŞTU?

Van’daki korkunç olay 26 Ocak 2017’de, anne Pınar Tatar ve sevgilisi Ferdi Arat’ın hastaneye bebeği getirmeleriyle ortaya çıkmıştı. 38 günlük bebeğin vücudunda morluk ve bedeninde istismar bulgularına rastlanınca soruşturma başlatılmıştı. Açılan davada anne ile sevgilisi ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edildi. Çifte yardım eden Yılmaz G. ise 15 yıl hapse mahkum edildi. Arat’a ayrıca bebeğe yönelik istismardan 15 yıl ceza verildi.