Birinci ''Ergenekon'' davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, dava konusu ''Cumhuriyet gazetesine bomba atılması'' ve ''Danıştay baskınına'' ilişkin olaylardan önce temin edilmiş istihbari bilgi olup olmadığı ve varsa kaynağının sorulması ile bu konulara ilişkin tüm belgelerin gönderilmesi için MİT Müsteşarlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğüne yazı yazılmasını kararlaştırdı.

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde 26 Şubat Cuma günü yapılan duruşmada taleplere ilişkin alınan kararlar, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinde açıklandı.

Buna göre, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, davanın tutuklu sanıklarından Osman Yıldırım hakkında açılan Gaziantep 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı Askeri Mahkemesindeki dava dosyası aslının incelenmek ve iade edilmek üzere istenmesine karar verdi.

Heyet, dava konusu ''Cumhuriyet gazetesine bomba atılması'' ve ''Danıştay baskınına'' ilişkin olaylardan önce temin edilmiş istihbari bilgi olup olmadığı ve varsa kaynağının sorulması ile bu konulara ilişkin tüm belgelerin gönderilmesi için MİT Müsteşarlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğüne yazı yazılmasını kararlaştırdı.

23 YIL ÖNCEKİ TBMM KAPALI OTURUM TUTANAKLARI İSTENDİ

Mahkeme Heyeti, duruşmada tutuklu sanıklardan Mehmet Zekeriya Öztürk'ün talepleri doğrultusunda, 17 Mart ve 17 Temmuz 1987 tarihli TBMM Başkanlığının terör eylemlerinin konuşulduğu 77 ve 123 nolu kapalı oturum tutanaklarının birer örneğinin TBMM Başkanlığından istenilmesine hükmetti.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinde dava konusu yapılan ''4 ve 5 nolu iddianameler'' ile ilgili dava dosyalarının dijital ortamdaki birer suretlerinin istenmesine karar veren heyet, Malatya'da Zirve Kitabevi cinayeti ile ilgili de bu dosyaya bakan Malatya Ağır Ceza Mahkemesine, olayın ''Ergenekon'' örgütü ile bağlantısını gösterir herhangi bir raporun gönderilip gönderilmediğinin İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünden sorulması ve gönderilmişse de bir örneğinin istenilmesini kararlaştırdı.

Heyet, son duruşmada tutuklu sanıklardan Erkut Ersoy'un talebiyle ilgili de Kuvayı Milliye 1919 Derneğinin kullanımında olduğu belirtilen bir araçta bulunduğu öne sürülen ''Erkut Ersoy başkan, Ali Özoğlu başkan yardımcısı, Alparslan Arslan'' yazılı notun aslının istenmesini kararlaştırarak, sanıklardan Hayrettin Ertekin'inden ele geçirilen silahın antika olup olmadığının tespiti için Emniyet Genel Müdürlüğü Merkez Kriminal Polis Laboratuvarı'dan rapor alınmasına hükmetti.

İstanbul Emniyet Müdürlüğüne yazı yazılarak, tutuklu sanık Sedat Peker ile ilgili yapılan Kelebek Operasyonu'na ilişkin örgüt şemasının gönderilmesinin istenmesini öngören heyet, Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığına bir yazı yazılarak, tutuklu sanıklardan Muzaffer Tekin'e Beykoz'daki bir evde kendisini yaralaması iddiası ve sonraki olayla ilişkili, tutuklu sanıklar Mehmet Zekeriya Öztürk ve Mahmut Öztürk hakkında açılan bir dava bulunup bulunmadığının sorulmasına ve dava açılmış ise dosya örneğinin gönderilmesinin istenilmesine karar verdi.

Mahkeme heyeti, Ankara İl Emniyet Müdürlüğüne de bir yazı yazılarak, 15, 16 ve 17 Mayıs 2006 tarihlerinde Ulus'ta bulunan Mars ve Kapitol otellerde kalan kişilerin listesinin emniyet kayıtları ve otel kayıtları incelendikten sonra gönderilmesinin istenilmesini de kararlaştırdı.

Cihan