PKK ve KCK davasından yargılanan sanıklar dün mahkeme salonlarında kendilerini Kürtçe ifade etmek istediler. Mahkeme heyetleri buna izin vermezken Kürtçe sözler tutanaklara ‘susma hakkını kullandı’, ‘söyledikleri anlaşılamadı’ gibi ifadelerle geçti. Mardin’de ise mahkeme heyeti savunmasını Türkçe yapan bir sanığın cezasına ‘iyi hal’ indirimi uyguladı.
Diyarbakır’daki KCK davasında sanıklar, yoklamaya yine Kürtçe yanıt verdi. Adana’da da KCK davasının dün yapılan İlk duruşmasında sanıklar Kürtçe savunma yapmak istedi, ancak mahkeme heyeti buna izin vermedi. Sanıkların kimlik tespiti sırasında soruları Kürtçe yanıtlaması ise tutanaklara ‘ifade vermemede direnme’ ve ‘susma haklarını kullanma’ olarak geçti.

Türkçe’ye ceza indirimi
Mardin’de, PKK’ya üyelik suçlamasıyla yargılanan BDP’lilerin, karar duruşmasındaki Kürtçe savunmaları mahkeme, tarafından ‘örgütsel tavır’ olarak değerlendirildi. Tutuklu 6 sanıktan BDP’li Viranşehir Belediye Başkan Vekili Abbas Kaya, Abdulbari Kalkan ve Hamdullah Başdaş karar duruşmasında Kürtçe savunma yaptılar. Mahkeme Başkanı sanıkları, ‘daha önceki duruşmalarda Türkçe konuştuklarını’ hatırlatarak uyardı. Sonuç alamayınca da sanıkları ‘susma hakkını kullanmış’ saydı. Mahkeme, 4 sanık hakkında 15 yıl hapis cezasına hükmederken, Türkçe savunma yapan Netice Kalkan’ın cezasını ise ‘iyi hal’ gerekçesiyle 12 yıl 6 aya indirdi. Diğer sanıklar hakkındaki gerekçeli kararda ise ‘örgüt talimatıyla’ Kürtçe beyanda bulundukları ve ‘örgütsel tavır’ takındıkları için ‘lehte hükümlerin uygulanmaması yönünde vicdani kanaate varılmıştır’ denildi.

‘Söyledikleri anlaşılamamıştır’
İstanbul’da ise sorulara Kürtçe yanıt veren PKK sanıklarının sözleri tutanaklara “Kürtçe cevaplar verdiği için söyledikleri anlaşılamamıştır” sözleriyle yansıdı. Esenler’de İETT otobüsüne düzenlenen ve üç kişinin ölümüne yol açan saldırıyla ilgili davada sanıklar hakimin sorularına Kürtçe cevap verdi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı tutanağa “Kürtçe cevaplar verdiği için söyledikleri anlaşılamamıştır” yazdırdı.
Öte yandan DEP eski milletvekili Hatip Dicle, Abdullah Öcalan’a ‘sayın’ dediği gerekçesiyle Muş’ta hakkında açılan dava için Diyarbakır’da talimatla ifade verdi. İki sayfalık yazılı ifadesini Kürtçe olarak veren Dicle, aldığı terbiye gereği ‘sayın’ ifadesini kullandığını söyledi. (Radikal)