'Kaldırım'' operasyonu kapsamında açılan 22 sanıklı davada, eski milletvekili Sedat Edip Bucak'ın beraatına karar verildi.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Sevda Çamanlı, Mustafa Aydar ve Oğuzhan Küpeli, tutuksuz sanık Cengiz Türkmen ve Levent Tekin ile avukatları katıldı.

Son sözleri sorulan sanıklar, beraat talebinde bulundu.

Mahkeme Başkanı Hasan Şatır, ''suç işlemek amacıyla kurulan örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme'' ve ''nitelikli yağma'' suçlarından yargılanan eski milletvekili Sedat Edip Bucak'ın beraatına karar verildiğini açıkladı.

Şatır, sanıklar Levent Tekin, Levent Koçak, Bedir Bağcı, Murat Onar, Murat Özgen, Bülent Yurtseven, Nedim Çak, Eyyüp Alhas ve Hadi Öztop'un da üzerlerine atılı suçlardan beraatlarının kararlaştırıldığını kaydetti.

Mahkeme, sanık Sevda Çamanlı'yı, ''nitelikli yağma'' suçundan 9 yıl 2 ay, ''nitelikli yağmaya teşebbüs'' suçundan 4 yıl 7 ay, ''yağmaya teşebbüs'' suçundan 2 yıl 6 ay, ''suç işlemek amacıyla kurulmuş bir örgütün yöneticisi olmak'' suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı. Çamanlı'nın tutukluluk halinin devamı kararlaştırıldı.

Sanık Umut Büyükbay'ı, ''yağma suçuna azmettirme'' suçundan 1 yıl 8 ay hapis ve ''suç işlemek amacıyla kurulan örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme'' suçundan 1 yıl 15 gün hapis cezasına çarptıran mahkeme, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

Sanık Cengiz Türkmen, ''tehdit'' suçundan 1 yıl 8 ay ve ''suç işlemek amacıyla kurulmuş örgüte üye olmak'' suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Sanıklar Oğuzhan Küpeli ve Mustafa Aydar'ın, ''suç işlemek amacıyla kurulmuş örgüte üye olmak'' suçundan 2 yıl 11'er ay hapisle cezalandırılmalarına hükmeden mahkeme, hükümle birlikte sanıkların tahliyesini kararlaştırdı.

Sanık Tolga Toraman, ''suç işlemek amacıyla kurulmuş örgüte üye olmak'' suçundan 1 yıl 15 gün hapis ve ''izinsiz mermi bulundurmak'' suçundan 500 TL adli para cezasına çarptırıldı.

Sanık Hasan Ulaş Çolak hakkında, ''izinsiz olarak önemsiz tür ve miktarda patlayıcı madde bulundurmak'' suçundan, 5 ay hapis cezasına hükmedildi.

Sanık Ramazan Edip Beganoğlu, ''ruhsatsız tabanca bulundurmak'' suçundan 6 bin TL adli para cezasına, sanık Alper Muhammed Yakar ise ''izinsiz mermi bulundurmak'' suçundan 500 TL adli para cezasına çarptırıldı.

Sanık Erkan Yıldırım'a da ''basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde kasten yaralama suçuna iştirak'' suçundan 3 ay 10 gün hapis cezası verildi.

Mahkeme, haklarında yakalama emri bulunan sanıklar Rıfkı Özkaya ve Mehmet Veysi Çelebi'nin dosyalarının ayrılarak, bu kişilerle ilgili yargılamanın başka bir esas üzerinden yapılmasına ve yakalama emirlerinin devamına karar verdi. AA