İSTANBUL - İş adamları Dinç Bilgin, Faruk Süren ve Efe Önbilgin'in de aralarında bulunduğu 40 sanığın, "haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla örgüt kurmak" ve "örgüte üye olmak, yardım etmek" suçlarından yargılandığı davanın ilk duruşmasında tutuklu sanıklardan 4'ü tahliye edildi.


İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Sinan Berberoğlu, Erdoğan Maden, Mehmet Nosel, Ömer Kotan, Selahattin Yağmur, Yakup Dolgun ve Şıhmus Bozkurt ile tutuksuz sanıklar Aydın Taştekin ve Kadir Aynacı katıldı.


Aralarında iş adamları Faruk Süren, Dinç Bilgin ve Efe Önbilgin'de olduğu diğer tutuksuz sanıklar ise duruşmaya gelmedi.


Duruşmada savunması alınan tutuklu sanıklardan Sinan Berberoğlu, hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini ve kendisini avukat olarak gösterip kimseyi dolandırmadığını belirterek, "Adliyelerde de herhangi bir iş takibi yapmadım. Yalnızca maddi yönden sıkışmış, tefecilere düşmüş insanlara zaman zaman yol göstermiş olabilirim" dedi.

"Faruk Süren'in rüşvet verdiğine yönelik bir bilgim yok"


Tutuksuz sanıklardan Faruk Süren ile aynı şirkette çalıştıklarını ve Süren'e şirket satın aldığı için borçlu olduğunu anlatan Berberoğlu, şöyle konuştu:

"Faruk Süren, SPK'nın dava açması sebebiyle bilirkişiye gitmeyi düşünüyordu. Ben de Erdoğan Maden'i arayıp o davadan bahsettim. Ve yer itibarıyla davanın Şişli Adliyesi'nde açılabileceğini, bu arada bilirkişiye de gidebileceğimizi söyledim. O da bana, SPK'nın yeni yeri sebebiyle davayı İstanbul Adliyesi'nin göreceğini beyan etti. Bunun dışında bu davaya ilişkin herhangi bir eylemim bulunmamaktadır. Yine bu olaya ilişkin sanıklar Erdoğan Maden ve Mehmet Nosel'in rüşvet aldıklarına, Faruk Süren'in de rüşvet verdiğine yönelik bir bilgim yoktur. Rüşvete iştirak suçlamasını kabul etmiyorum."

Davanın tutuklu sanıklarından zabıt katibi Erdoğan Maden de sanıklardan Sinan Berberoğlu'nu avukat olarak bildiğini ve 10 yıldan beridir de tanıştıklarını belirterek, "Herhangi bir suç işlenmesine iştirak etmedim ve örgüte üye olmadım. Faruk Süren bana yaklaşık 7 klasörlük bir dosyanın fotokopisini 3 suret olarak çekmem karşılığında bin lira para verdi. Ben bu parayı mesaiden sonra fotokopi çektiğim için aldım. Ben fotokopileri 5 saatten sonra baro görevlisiyle beraber götürüp Faruk Süren'e teslim ettim. Herhangi bir rüşvet karşılığı almadım" dedi.


Duruşmada söz alan diğer tutuklu sanıklar da haklarındaki suçlamaları kabul etmediler.


Sanıkların avukatları da müvekkillerinin suçsuz olduklarını öne sürerek, tahliyelerini talep etti.


Mahkemenin ara kararı


Duruşmada ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Ömer Kotan, Selahattin Yağmur, Yakup Dolgun ve Şıhmus Bozkurt'un, üzerlerine atılı suçun vasfının değişme ihtimali, tutuklulukta geçirdikleri süre ve mevcut delil durumu göz önünde bulundurularak tahliye edilmelerine karar verdi.


Diğer tutuklu sanıklar Sinan Berberoğlu, Erdoğan Maden ve Mehmet Nosel'in bu hallerinin devamına hükmeden heyet, aralarında Faruk Süren, Efe Önbilgin ve Dinç Bilgin'in de olduğu 33 tutuksuz sanığın bir dahaki duruşmaya gelmeleri için zorla getirilme emri çıkarılmasına karar verdi.


Heyet, duruşmayı 25 Eylül 2012'ye erteledi.

İddianameden

Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nce hazırlanan iddianamede, 'Ergenekon silahlı terör örgütü" ile bağlantılı olduğu imajını vererek, suç örgütü gücünü kullandığı öne sürülen Sinan Berberoğlu ile İstanbul'daki çeşitli adliyelerde çalışan katiplerin de bulunduğu 17 kişinin, haksız ekonomik çıkar amaçlı suç örgütü kurduğunun tespit edildiği aktarılıyor.


İddianamede, iddia edilen örgütün, yerel ve yüksek mahkemelerde soruşturma ile kovuşturma makamlarını yanıltarak sahtecilikle veya rüşvet karşılığı bazı kararların alınmasını sağladığı belirtiliyor.


Sanık Sinan Berberoğlu'nun ikametinde yapılan aramada, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Zekeriya Öz imzalı bir talimat yazısının fotokopisine de el konulduğu aktarılan iddianamede, Berberoğlu'nun ayrıca Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) şifresi edindiği ve davaları buradan da takip ettiği kaydediliyor.


İş adamları Dinç Bilgin, Faruk Süren ve Efe Önbilgin'in, "örgüte yardım ve yataklık edenler" bölümünde yer aldığı iddianamede, Sinan Berberoğlu hakkında 25 yıldan 84 yıla, iş adamı Faruk Süren hakkında ise "örgüte yardım etmek" ve "rüşvet" suçlarından 5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.


İddianamede, iş adamı Efe Önbilgin'in "örgüte yardım etmek" ve "iftira" suçlarından 2,5 ile 9 yıl ve iş adamı Dinç Bilgin'in de "örgüte yardım etmek" suçundan 1 ile 3 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılması istenirken, diğer 36 sanığın "haksız çıkar sağlamak amacıyla suç örgütü kurmak ve yönetmek, üye olmak", "nitelikli dolandırıcılık", "evrakta sahtecilik", "görevi kötüye kullanmak", "yargı görevini yapanı etkilemek", "şantaj", "tehdit" ve "rüşvet" suçlarından 1 ile 49 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılması talep ediliyor.




AA