Terör örgütü PKK'nın Kandil ve Mahmur kamplarından gelen grupta yer alan 3'ü tutuklu 7 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Irak'ın kuzeyindeki Kandil ve Mahmur kamplarından 19 Ekim 2009 günü gelen 4'ü çocuk 34 kişi arasında yer alan 7 kişinin yargılanmasına Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi. Duruşmada tutuklu sanıklar Nurettin Turgut, Mustafa Ayhan ve Hüseyin İpek hazır bulundu. Tutuksuz yargılanan Melekşah Soydan, Kamil Ökten, Haci Surgun ve Fatma İzer katılmadı.

İddia makamı, önceki duruşmada mahkemeye sunduğu mütalaasını tekrarlayarak, sanıkların terör örgütünden gönüllü olarak ayrılmadıkları, terör örgütü elebaşının çağrı ve talimatlarıyla Türkiye'ye giriş yaptıkları gerekçesiyle haklarında TCK'nın ''Etkin pişmanlık'' hükmünün uygulanmasının mümkün olmadığını bildirdi.

Mütalaada, sanıklar hakkında ''terör örgütü üyesi olmak'', ''örgüt adına suç işlemek'' ve ''terör örgütünün propagandasını yapmak'' suçlarından 15 yıla kadar hapis cezası istendi. Sanık avukatları, mahkemeden sanıkları tahliye ederek yaşanan barış sürecine bir katkıda bulunmasını beklediklerini ifade ettiler. Avukatlar, mütalaaya karşı savunma hazırlamak için süre talebinde bulundular.

Sanık Turgut'un avukatı Fethi Gümüş, müvekkili aleyhine ifade veren Ali Toy ve Hikmet Tunç ile müvekkilinin yüzleştirilmesini istedi. Mahkeme, avukat Gümüş'ün talebini oy birliğiyle reddetti. Mahkeme heyeti, verdiği kısa bir aranın ardından sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Diyarbakır 4 ve 6. Ağır Ceza Mahkemelerinde bir süre önce görülen duruşmalarda Kandil ve Mahmur kamplarından gelen grubun içerisinde yer alan 7 sanık tutuklanmış, 3 sanık hakkında ''gıyabi tutuklama'', 9 sanık için de ''zorla getirilme müzekkeresi'' hazırlanmasına karar verilmişti.


AA