Vatandaş:
Marslılar beynimi işgal etti
AYM: Görev alanımıza girmiyor

Anayasa paketi ile yapısı değiştirilen Yüksek Mahkeme’nin uyum tasarısı önceki gün TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Tasarıdaki en önemli maddelerden biri de bireysel başvuru hakkının tanınması. Tasarıyla, yerel mahkeme ve temyiz mahkemesinde davası sonuçlanan vatandaş, hakkının ihlal edildiğini düşünüyorsa Anayasa Mahkemesi’ne de başvuruda bulunabilecek.

İLK BAŞVURU YAPILDI
Tasarı TBMM Başkanlığı’na henüz sunulurken, Yüksek Mahkeme’ye ilk bireysel başvuruyu, dilekçesini postayla gönderen bir vatandaş yaptı. Adı açıklanmayan vatandaşın şaşırtan talebi şöyle: “Marslıların beynimi işgal ettiğinden şüpheleniyorum. Bununla ilgili delillerim var. Lütfen müdahale edin.” Yüksek Mahkeme, dilekçe hakkı kapsamında, vatandaşın başvurusuna yanıt verdi. Mahkeme yanıtında “Görev alanımıza girmemektedir” ifadeleri yer aldı.

İKİ YIL SONRA
Bireysel başvuru, hakkının ihlal edildiğini savunan kişiler tarafından yapılabilecek. Kamu kurumları ve Türk vatandaşı olmayanlar başvuramayacak. Tasarıda, bireysel başvuru hazırlıklarının tamamlanması için Yüksek Mahkeme’ye iki yıllık süre tanındı. Bu süre içinde raportör sayısı artırılacak. Mahkeme raportörleri bireysel başvuru ile ilgili iç eğitim alacak. Bireysel başvuru yöntemleri iç tüzükle belirlenecek.



Sibel HÜRTAŞ/Habertürk