İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın bugünkü oturumu sona erdi. Dün başlayan ve bugün sona eren duruşmalarda toplam 19 yabancı mağduru dinlendi. Duruşmanın ardından mahkeme, ara kararlarını açıkladı.

Sanıklar dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin ve Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi hakkında yokluklarında verilen tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.

Sanıklar hakkında kırmızı bülten çıkarılması talebinde bulunulduğunu hatırlatan mahkeme, bu talebin akıbetinin Adalet Bakanlığı’na sorulmasını kararlaştırdı.

Duruşmada dinlenen 19 mağdurun davaya katılma talebini kabul eden mahkeme, avukatların keşif talebiyle ilgili daha önce verilen ret kararından dönülmesine hükmetti. Mahkeme, Mavi Marmara gemisinde keşif yapılmasına karar verdi. Bu kapsamda gemide hazır edileceği belirtilen mağdurların keşif sırasında dinlenmesine ve olay yeri inceleme uzmanlarının bilirkişi olarak atanmasına karar verildi. Duruşma 2 Haziran’a ertelendi.

Duruşma sonunda avukatlar basın açıklaması yaptı. Avukat Uğur Yıldırım, davanın 9. duruşmasının yapıldığını kaydetti. Sanıklar hakkında kırmızı bültenle aranması kararı çıkartıldığını hatırlatan Yıldırım, gemi ile ilgili keşif yapılması ve kırmızı bültenle ilgili kararı uygulamayan kişiler hakkında suç duyurusunda bulunması talebinde bulunduklarını söyledi. Mahkemenin keşif talebini kabul ettiğini kaydeden Yıldırım, “25 Mayıs 2015 tarihinde gemide keşif yapılmasına karar verdi. Yine Adalet Bakanlığı’ndan kırmızı bültenle ilgili tekrar müzekkere yazılarak akıbetinin sorulmasını noktasında kararını verdi.” dedi.

Geminin nerede olduğu sorusuna Yıldırım, “Gemi şu an Samsun'da bir dizi faaliyetle ilgili yolculuğu var. Fakat keşif zamanında İstanbul'da gümrüklü bir sahada mahkemenin incelemesine hazır bir şekilde gemiyi temin edeceğiz.” dedi.

Kırmızı bültenle ilgili işlem yapmayanlar hakkında suç duyurusunda bulunma taleplerinin kabul edilip edilmediği veya kendilerinin bu konuda suç duyurusunda bulunup bulunmayacakları sorusuna Yıldırım, “Mahkeme müzekkere yazılmasına karar verdi. Direk suç duyurusu talebimizi olmadı. Bizde bakanlığa yazılan yazının cevabını bekleyeceğiz. Eğer olumlu bir gelişme olmazsa, o zaman ayrıca bir suç duyurusunda bulunmayı düşünüyoruz.” cevabını verdi.