Milli Eğitim Bakanlığı, AYM'nın dershaneler kararından sonra yasada boşluk oluştuğu iddiası ile Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliğini çıkardı. Milli Eğitim Bakanlığı ayrıca valiliklere genelge göndererek 1 Eylül'den sonra faaliyetlerine devam eden dershanelerle ilgili işlem yapılacağını duyurdu. MEB'in hazırladığı genelge ile ilgili olarak PAK Eğitim İşçileri Sendikası, yönetmelik ile ilgili olarak ise dershane sahipleri yürütmelerinin durdurulması ve iptali için Danıştay'a başvurdu. 

Yapılan başvurulardan önce PAK Eğitim İşçileri Sendikası avukatı Mehmet Kasap açıklamalarda bulundu. Kasap, Türkiye'de yargı sisteminin en tepesinde bulunan bir Yüksek Mahkeme'nin verdiği kararın yasaya uygun olup olmadığı, uygulanıp uygulanmayacağı tartışmalarından sonra hem bir genelge hem de bir yönetmelik yayımlandığını hatırlattı. 

Genelge ve yönetmelik ile birlikte kanuna ve Anayasa'ya aykırı bir şekilde yasağın devam ettirilmek istendiğini belirten Kasap, "İl Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderilen yazıda yasaya aykırı olan, AYM'nin de kararını tanımayan bu genelgeye uyarak valiliklerden eğitim kurumlarını kapatması isteniyor. Biz de bununla ilgili dava dilekçemizi hazırladık. Bu konu ile ilgili Danıştay'a başvurumuzu yapacağız." ifadelerini kullandı. 

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın dershaneler davasında AYM'de yaptığı konuşmayı hatırlatan Kasap şöyle devam etti: "Sayın Bakan, Anayasa Mahkemesi'nde savunma yaparken, 'siz bu yasayı iptal ederseniz bu kurumlar geri gelir. Biz eğitim sisteminde reform yapmak istiyoruz. Bu dershaneleri tekrar geri getirecek iptal kararı bizim için çok ağır sonuçlar doğurur.' demişti. AYM bütün yasak getirici maddeleri iptal etmesine rağmen şimdi AYM'nin iptal kararının yasada bir boşluk oluşturduğu gerekçesi ile yasak devam ettirilmek isteniyor." 

Hukuki sürecin son adımını atmak üzere olduklarını kaydeden Kasap, Danıştay'ın vereceği bir karar ile bu tartışmaların sona ereceğini vurguladı. 


(CİHAN)