Gezi Parkı eylemlerine destek amaçlı Ümraniye'de gerçekleşen yürüyüş sırasında 20 yaşındaki Mehmet Ayvalıtaş'ın bir aracın çarpması sonucu ölümüyle ilgili davanın 8. celsesi görüldü.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ

Kartal'daki Anadolu Adalet Sarayı 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuksuz sanıklar Mehmet Görkem Demirbaş ve diğer tutuksuz sanık Cengiz Aktaş hazır bulundu. Mehmet Ayvalıtaş'ın babası Ali Ayvalıtaş, ağabeyi Muharrem Ayvalıtaş, olayda yaralanan Seyit Kartal'ın babası Mustafa Kartal'ın da katıldığı duruşma yoğun güvenlik önlemleriyle başladı. Mahkemenin bulunduğu koridor sürgülü bariyerlerle güvenlik görevlilerince kapatıldı ve davaya müştekiler dışında izleyici alınmadı.

"GÖRÜNTÜLER MONTAJ DEĞİL"

Mahkeme Başkanı, olay yerine ilişkin kamera görüntülerini içeren ve mahkemeye sunulan CD'nin montaj olup olmadığı konusunda Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Bölümü'nden seçilen ve bilirkişilerce yapılan inceleme sonucunda görüntülerde montaj olmadığı yönünde cevap yazısı geldiğini belirtti.

"AYVALITAŞ'I ALTINA ALARAK ÇİĞNEMEYE BAŞLADI"

Duruşmada tanık olarak dinlenilen Mustafa Umut Aydın, "Olay günü yürüyorduk. Bir kısmı karşı yola geçmeye çalıştı. Bir taksi Mehmet Ayvalıtaş'ı altına alarak çiğnemeye başladı. Bütün arabalar durmuştu, bekleme halindelerdi. Bu hiçbir şekilde durmadı. Üstüne arabayı direkt olarak sürdü" diye konuştu.

"BİR ARAÇ MEHMET'E VURDU, DİĞERİ ÜZERİNE UÇTU"

Bir diğer tanık Mahmut Aktaş da, "Otoban tamamen kapalıydı, kitle yürüyordu. Arabalar kornaya basıyordu. Kitle yolun diğer kısmını da sloganlarla flamalarla kapattı. Arabalar yavaşlayarak geçiyordu. Gelen araçlardan biri Mehmet'e vurdu, öbür gelen jip takla atarak üzerine uçtu" dedi.

"SÜRATLİ DEĞİLDİM"

Tanık beyanlarına bir diyeceği olup olmadığı sorulan sanıklardan Cengiz Aktaş, "Bir itirazım yok" dedi. Bir diğer sanık Mehmet Görkem Demirbaş ise, "Bazıları benim fren yapmadığımı söyledi, katılmıyorum. Süratli de değildim" diye konuşunca dinlenilen tanık Aydın, "Hayır Hakim bey yalan söylüyor" şeklinde bağırdı.

GÜVENLİK GÖREVLİLERİ AİLEYE SALDIRDI İDDİASI

Duruşmada müşteki avukatları görüntülerde üçüncü bir aracın olduğu yönünde beyanda bulunurken olay yerinde keşif yapılmasını talep etti. Geçtiğimiz celse adliye koridorunda güvenlik görevlilerinin aileye saldırdığını belirten avukatlar bu konuya ilişkin savcılıkça soruşturma başlatıldığını söyledi. Sanık avukatı ise "Duruşma salonu dışında çıkan olaylara, baba Ali Ayvalıtaş'ın yerde çırpınışına ben de şahit oldum. Biz de bu durumun sonlandırılmasını istiyoruz" dedi.

OLAY YERİNDE KEŞİF YAPILACAK

Mahkeme heyeti delillerin değerlendirilmesi için 14 Ekim 2015 saat 13.30'da olay yerinde keşif yapılmasına karar verdi. Keşfe İstanbul Teknik Üniversitesi Trafik Kürsüsünden 3 kişilik bilirkişilerin görevlendirilmesine karar veren mahkeme keşif mahalinde olayda yaralanan mağdur Seyit Kartal, sanıklar ve tanıkların da hazır bulunmasına hükmetti.

DURUŞMA ERTELENDİ

Sanıkların tutuklama talebini reddeden mahkeme, olaya karıştığı iddia edilen 3. araçla ilgili olarak yapılacak keşifte bilirkişilerden görüş istenmesine karar verdi. Keşif günü olay yerinde güvenlik önlemlerinin alınması için Emniyet Müdürlüğüne yazı yazılmasına karar veren mahkeme duruşmayı 11 Kasım 2015 günü saat 09.30'a erteledi.

15 YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTEMİ

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianameye göre, Gezi Parkı eylemlerine destek vermek için 2 Haziran gecesi Ümraniye 1 Mayıs Mahallesi'nde düzenlenen eylem sırasında Ayvalıtaş ile 17 yaşındaki kuzeni Seyit Kartal'ın da olduğu bir grup yolu trafiğe kapatmak istedi. Sanık Mehmet Görkem Demirbaş'ın aracı ile diğer sanık taksi şoförü Cengiz Aktaş'ın aracı bu yolda giderken önlerindeki araçların durması ile ani fren yaptılar. Demirbaş'ın aracı, önündeki Aktaş'ın aracına çarptı. Bu çarpışmanın etkisiyle her iki araç da yoldaki Ayvalıtaş ile Kartal'a çarptı. Kazada 20 yaşındaki Mehmet Ayvalıtaş aracın altında kalarak yaşamını yitirdi, Seyit Kartal ise yaralandı. Araç sahibi Mehmet Görkem Demirbaş ve Cengiz Aktaş hakkında "taksirle adam öldürme ve yaralama" suçlamasıyla 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

(Arzu KAYA / DHA)