Sincan F Tipi Cezaevi’nde tutuklu Cengiz Kahraman ve Kenan Özyürek, başka koğuştaki arkadaşlarıyla selamlaşmak isteyince işkence gördü. Sorumlulardan yalnızca ikisi yargılandı ancak mahkeme işkence suçundan işlem yapmadı.

Kahraman ve Özyürek, 10 Nisan 2007’de revire götürülürlerken, başka bölümdeki arkadaşlarına selam vermek istedi. Gardiyanların ise bu “merhaba”ya tepkisi sert oldu. Koridora toplanan görevliler, Özyürek’i tekmeleyerek odasına götürürken, Kahraman’da revire gitmek istemediğini söyledi. Başka bir gardiyan Kahraman’ın testeslerine tekme attı. Bu şekilde koğuşa götürülen Kahraman’ın ağrıları bir süre sonra arttı. Revirdeki doktor ise ağrı kesici yaparak, Kahraman’ı hücresine geri gönderdi.

Ağrı kesici verdiler

Bir süre sonra testis bölgesi şişip morarmaya başlayan Kahraman, bu şekilde saatlerce bekletildikten sonra, muayenesini yapan üçüncü doktor tarafından, Sincan Devlet Hastanesi’ne, oradan da Ankara Numune Hastanesi’ne sevk edildi.

Olaya ilişkin soruşturma sonucu başgardiyan Aydın Kılıç ve gardiyan Şakir Şengül hakkında “zor kullanma yetkisini aşıp, kasten yaralama” suçundan dava açıldı. Sincan 1. Asliye Ceza Mahkemesi, Kılıç hakkında beraat kararı verirken, Şengül’ü ise 1 yıl hapse mahkûm etti. Sanık hakkında takdir uygulayan mahkeme cezayı,10 aya indirdi.

Sanık hakkındaki hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını da kararlaştıran mahkeme, sanığı beş yıl süreyle denetime aldı.

“Kamu görevlisine görevi yaptırmamak için direnme” ve “hakaret” suçundan yargılanan mağdurlar ise beraat etti. Mahkeme kararında, Kahraman’ın üroloji muayenesinde, testislerinden darbe aldığının tespit edildiğine dikkat çekti.

Dosya Yargıtay’da

Tutuklu Kahraman ve Özyürek’in avukatı Gül Altay, kararı temyiz ederek Kılıç’a verilen beraat kararının bozulmasını istedi. Altay, Şengül’ün kasten yaralama suçundan ceza almasının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırılık oluşturduğuna dikkat çekti. Altay, TCK’nin 94. maddesinde işkence suçunun tanımının yapıldığını ve sanıkların 94. maddeden cezalandırılmasının gerektiğini belirtti.





Cumhuriyet