Saraçhane'deki Belediye binasında gerçekleştirilen UKOME toplantısında metrobüs zammının kaldırılması ile birlikte birçok konu görüşüldü. Toplantıda Büyükşehir Belediyesi'nin 16 Kasım 2009'da uygulanmaya başladığı 50 kuruşluk metrobüs zammı görüşüldü. İstanbul 10. İdare Mahkemesi'nin durdurduğu metrobüs zammı kararına uyularak zammın kaldırılmasına karar verildi. Geçtiğimiz Kasım ayında uygulanmaya başlanan yüzde 33'yük zam UKOME toplantı kararının İstanbul Büyükşehir belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın imzalamasının ardından kaldırılacak. Büyükşehir hukukçularının toplantıda metrobüsün 4 hattan oluştuğunu 2 liralık taşımacılığın ucuzluğunu savunduğu öğrenildi. Hattın 42 kilometre uzunluğunda olduğunu köprüden geçtiğini bu nedenle 50 kuruşluk zamma gerek olduğunu belirten hukukçular buna rağmen mahkeme kararına uyularak zammı kaldıracaklarını söyledi.

Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Adem Baştürk başkanlığında toplandı. Toplantıda başta İstanbul 10. İdare Mahkemesi'nin durdurduğu metrobüs zammını ve yeni ücreti belirlemek olmak üzere birçok konu görüşüldü. Daha önce 24 Kasım'da yapılması planlanan ancak ileri bir tarihe ertelenen toplantı dün Saraçhane'deki Büyükşehir binasında yapıldı. İstanbul'da ulaşım ile ilgili 17 kuruluşun temsilcilerinin yer aldığı toplantı da geçtiğimiz Kasım ayında yapılan metrobüs zammı ve ulaşım ile ilgili birçok konu görüşüldü. Toplantıda görüşülen en önemli konuların başında İstanbul 10. İdare Mahkemesi tarafından alınan metrobüs zammının durdurma kararı geliyor. UKOME toplantısında ele alınan mahkeme kararı görüşülerek uyulmasına karar verildi. Bu sayede Büyükşehir Belediyesi tarafından günde 750 bin kişinin kullandığı 42 kilometrelik metrobüs hattında uygulanan yüzde 33'lük zam kaldırıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş mahkemenin verdiği karar sonrası yaptığı açıklamada yapılanan zam olmadığını bir fiyat düzenlemesi oluğunu savunmuştu. Topbaş, metrobüs hattının uzunluğunun 42 kilometre olduğunu belirterek, eskiden bu mesafenin 3-4 biletle geçildiğini kaydederek bu ücretin, 2 lira yapıldığını söylemişti. Topbaş, "İzmir ve Ankara'da çok daha kısa mesafeden bu bedel alınmakta. Burada yapılan uygulamanın bir zam olarak değerlendirilmemesi gerekir. Yargının vermiş olduğu bu karara itirazımızı yapacağız" diyerek mahkemenin verdiği durdurma kararına tepki göstermişti. ZAMAN