Sayıştay raporuna yansıyan yanlışlık üzerine Milli Piyango İdaresi, 400 bileti bulan fazla ikramiyenin geri alınması için iki ayrı dava açtı, ancak ikisini de kaybetti. Sözkonusu gelişmeler Milli Piyango İdaresi Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın da soruşturma açmasına neden oldu.

100 bilet eksik

Sayıştay raporunda yer alan bilgilere göre Milli Piyango İdaresi, 2008 yılı yılbaşı çekilişinde Çankaya’daki bir bayi tarafından getirilen 100 adet biletin eksik olduğunu tespit etti. Teftiş Kurulu Başkanlığı inceleme yaptı, 100 adet bilete isabet eden ikramiye karşılığı olan bin 250 TL’nin ve prim olarak ödenen paranın iadesi ya da sorumlu personelden geri alınması için dava açtı. Mahkeme “biletlerin idareye tam ve eksiksiz gönderildiğine ilişkin ödendi kaşesi var” diyerek kararı idarenin aleyhine verdi. İkinci olay ise Manisa’da 2009 çekilişinde yaşandı. Milli Piyango İdaresi, çekilişten sekiz ay sonra yaptığı kontrolde bayiden teslim alınan her biri 12.50 TL ikramiyeli biletlerin bordroda yazıldığı gibi 830 değil, 530 adet olduğunu belirledi. İdare, söz konusu bayiden 300 adet biletin ikramiye karşılığı olan 3 bin 750 TL’yi geri istedi. Taraflar mahkemelik olurken, dava idare aleyhine sonuçlandı. Sayıştay raporunda hatalı ödemelerle ilgili şu tespite yer verildi:

“Bilgi-işlem ve oyun teknolojisi bir an önce yenilensin. Taşra şube müdürlüklerindeki bayilerin getirdikleri biletler tek tek sayılsın. Sayımlar komisyon denetiminde ve kamera gözetiminde yapılsın.”



Hürriyet