Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 2008 ve 2009 yılında farklı günlerde teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın cezaevi şartları ile İran'daki PJAK tutuklamalarını protesto etmek amacıyla S.T., Ö.A., S.Y., S.D., İ.E., Ş.G. ve R.G. polis araçları ile banka ve işyerlerine molotofkokteylli saldırı düzenlemişti. Grubun attığı molotoflar banka şubesinin yanı sıra bir polis aracı ve yoldan geçen bir vatandaşın sırtına isabet etti. Düzenlenen operasyonda yakalanan zanlıların evlerinde terör örgütü KCK ve Murat Karayılan'ın eylem talimatlarını içeren örgütsel dokümanlar ele geçirildi. Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan sanıklara 14 Nisan 2011'de, 'örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek', 'izinsiz patlayıcı madde bulundurmak', 'mala zarar vermek' ve 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlarından 7 ile 15 yıl arasında değişen çeşitli hapis cezaları verildi. Ancak Yargıtay, dosyaları tefrik ederek kararı yeniden yerel mahkemeye gönderdi.

Bu sanıklardan biri olan Ş.G.'nin yapılan karar duruşmasında sanığın 5 banka şubesine molotofkokteyli attığı belirtildi. İddia makamı daha önce belirttiği, mütalaasını tekrarlayarak, sanığın cezalandırılmasını talep etti. Esas hakkındaki mütalaasına karşı son savunması sorulan sanık Ş.G., Kürtçe savunma yapmak istedi. Mahkeme heyeti, duruşma tutanağına, "Sanık Türkçe beyanda bulunmadı" diye yazdırdı. Sanık avukatı, dosyada, müvekkilinin suçu işlediğine dair yeterli delil bulunmadığını ileri sürerek, sanığın beraatına karar verilmesini talep etti. Mahkeme heyeti, verdiği kısa bir aranın ardından sanık Ş.G.'yi, TCK'nın 'Terör örgütü üyesi olmak', 'Patlayıcı madde bulundurmak' ve 5 banka şubesine atılan molotofkokteyli sebebiyle 5 kez 'mala zarar vermek' suçlarından toplam 28 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.

Okul bahçesine el yapımı patlayıcı atıldı

Diyarbakır'da bir okulun bahçesine atılan el yapımı patlayıcının infilak etmesi sonucu yangın çıktı. Merkez Yenişehir ilçesi Dağkapı semtinde bulunan Ali Gaffar Okkan Lisesi bahçesine, öğrenciler derste olduğu sırada kimliği belirsiz kişi veya kişilerce el yapımı patlayıcı atıldı. Patlayıcının infilak etmesi sonucu küçük çaplı yangın çıktı. Yangın, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerince söndürüldü. Olayla ilgili başlatılan soruşturma sürüyor.



Zaman