Bingöl'de 1 Mayıs 2003'deki depremde 84 öğrenci ve bir öğretmenin aynı çatı altında can verdiği olayla ilgili yargılanan sanıklara 1,5 yıl ceza verilmesi, çocuklarını kaybeden ailelerin tepkisine neden oldu. Aileler, verilen cezanın, kasten öldürmek olduğunu iddia etti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 1 Mayıs 2003'te Bingöl'de meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki depremde, Çeltiksuyu Pansiyonlu İlköğretim Okulu'nun yıkılmasına ilişkin davada, yerel mahkemenin müteahhit ile mühendise verdiği cezaları onadı. Verilen karar, pansiyonda çocukları enkaz altında kalan aileleri bir kez daha yıktı. Aradan geçen 7 yıldan sonra bu haberle tekrar yıkılan aileler, yargının ters işlediğini söyledi.

2003 yılında meydana gelen depremde yeğenini kaybeden Sıddık Yoldaş, "85 çocuğumuzun can verdiği yere Bakanlar geldi, Başbakan geldi. Olay, dünya kamuoyunda yankılandı. Bu kanunları anlamıyorum, adamlara göre mi değişiyor, kişilere göre mi değişiyor? Oradaki müteahhide ve mühendise göre şekilleniyor ve 1,5 yıl gibi ödüllük bir ceza veriliyor." dedi.

Doğu Anadolu Bölgesi ve Bingöl'ün deprem bölgesinde olduğunu mühendislerin de bildiğini ifade eden Yoldaş, olayda büyük ihmali olan mühendislere 1,5 yıllık ceza verilmesinin bir ödül olduğunu savundu. Aynı pansiyonda yeğeni Hasip Dolgun'u kaybeden ve oğlunu yaralı olarak kurtaran Zeki Dolgun da olayın 'kasten adam öldürmek' olduğunu ifade etti. Yargının böyle işlememesi gerektiğini söyleyen Dolgun, "85 cana karşı eğer devlet 1,5 yıl ceza veriyorsa bizim de bir katkımız olsun. Biz de başlayalım adam öldürmeye." şeklinde tepki gösterdi.

Çeltiksuyu PİO'da oğlu Berkan Katrağ'ı kaybeden Mehmet Katrağ ise çocuklarının acısını hala yüreklerinde hissettiklerini anlatarak, devletin bu işin peşini bırakmaması gerektiğini kaydetti. (Zaman)