Gündemden düşmeyen Muhteşem Yüzyıl dizisi önümüzdeki dönemde mahkemeyle konuşulacak.

Yapımcı firma TIMS, bu muhteşem yolculuğa çıkarken Kapalıçarşı’nın en eski mücevheratçılarından 130 yıllık Boybeyi’nin desteğini arkasına almıştı. Boybeyi, dizinin başlangıcından bugüne tasarladığı mücevherlerin parasal karşılığını yaklaşık 3.5 milyon dolar olarak hesaplıyor. Tasarımlar arasında Hürrem Sultan’ın yüzük, kolye, küpe ve benzeri ziynet eşyaları ile senaryo gereği padişahın haremdeki hatun kişilere hediye ettiği çeşitli küpe, kolye ve broşlar yer alıyor. Kanuni’nin kavuğundaki sorguç da bunlar arasında.

Yapımcı firma Nisan ayı sonuna doğru, Altınbaş Kuyumculuk’tan çok daha iyi bir teklif alınca Boybeyi ile yollarını ayırdı. Yani dizide senaryo gereği Kanuni Sultan Süleyman’a pek çok beyin kellesini vurdurtan TIMS, bu kez yola birlikte çıktığı Boybeyi’nin kellesini almış oldu.

Altınbaş, reyting rekortmeni dizinin getireceği prestij ve tanıtım desteğini elde etmiş olmanın memnuniyeti içinde olsa da Boybeyi açısından durum öyle değil. Dizi, Boybeyi ile yolları ayrılır ayrılmaz Altınbaş’ın reklamları eşliğinde dönmeye başladı. Ancak dizi içeriği aynı hızla yeni şartlara uyarlanamamıştı. İşte bu senkron sorunu, eski sponsor Boybeyi’ni rahatsız etti. Çünkü son birkaç bölümde kendi tasarımları kullanıldığı halde, ekranlara dizideki tüm mücevherlerin Altınbaş tarafından tasarlandığı bilgisi yansıdı.

MAHKEMEYE TAŞINDI
Boybeyi, müdahale etmekte gecikmedi. Hem yapımcı firmayla hem de Show TV yönetimiyle temasa geçti. Rakibi Altınbaş’la bu konuda temas kurup kurmayacağını ya da temasın şeklini ise ilk iki muhataptan alacağı tepkiler belirleyecek.

Boybeyi’nin derdi yalnızca son birkaç bölümdeki senkron sorunundan ibaret değil. Boybeyi sponsorluk sözleşmesinin, mücevherleri tedarik ettiği sürece geçerli olacağı şartını içerdiği iddiasında. Yani “TIMS bana danışmadan sözleşmeyi feshedemez” diyor. Konu resmen yargıya taşınmış durumda.

HÜRREM’İN YÜZÜĞÜ KAYBOLDU
Sponsor değişimi, Muhteşem Yüzyıl’ın senaryosunu da biçimlendirdi. Önce kolyeler ve mücevherler değişti. 19’uncu bölümde de Hürrem Sultan’ın meşhur yüzüğü kayboldu. Mahidevran Sultan ise onu buldu. Yani yapımcı firma TIMS, ticari olarak yollarını ayırdığı Boybeyi’nin Muhteşem Yüzyıl dizisindeki tasarımlarıyla da senaryo üzerinde kalem oynatarak vedalaşıyor.



Mehmet KARA
CNBC-e Business