Ergenekon soruşturması kapsamında terör örgütü üyeliği gerekçesiyle çıkarıldıkları nöbetçi 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından saat 05.50'de tutuklanan gazeteciler Nedim Şener ve Ahmet Şık, adliyeden Metris Cezaevi'ne gönderildi. Şık ve Şener, polisteki işlemleri tamamlandıktan sonra dün saat 15.40 sıralarında Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne getirilmişlerdi.

Dün saat 16.00'da ilk olarak Şener, Ergenekon savcısı Zekeriya Öz'e ifade vermeye başladı. Gazeteci Şener'in ifadesi yaklaşık 5 saat sürerken, Şener'in ardından bir diğer gazeteci Ahmet Şık ifade vermeye başladı. Aynı savcı tarafından ifadesi alınan Şık, yaklaşık 1.5 saat süren ifade işleminin ardından her iki gazeteci de gece saat 23.00'de Ergenekon terör örgütü üyeliği suçlamasıyla mahkemeye sevk edildi.

İki şüpheliyi yargılayacak olan İstanbul nöbetçi 10. Ağır Ceza Mahkemesi üye hakimi İbrahim Balık yaklaşık iki saat dosyayı inceledi.

Dosyaların incelemelerinin ardından saat 01.00'de Şener ile Şık hakim karşısına çıkarıldı. Şener'in ve avukatların savunması yaklaşık iki buçuk saat sürerken, gazeteci Şener'in savunmasının ardından duruşmaya 15 dakika ara verildi. Aranın ardından saat 03.45 sıralarında bu kez gazeteci Ahmet Şık'ın mahkeme sorgusu başladı. Şık'ın sorgusu da iki saat sürdü. Sorgularının ardından Şık ve Şener saat 05.50'de terör örgütü üyeliği suçlamasıyla tutuklandı.

Gazeteci Şener ile Şık'ın sorguları sürerken, gece boyunca destek için adliye önüne gelen bazı gazeteci ve yakınları sık sık alkış tutup sloganlarla davayı protesto etti. Sabah saatlerinde Şener ve Şık'ın Metris Cezaevi'ne gönderileceği sırada adliye çıkışında polisler geniş çaplı barikat kurdu. Dışarıda bekleyen kalabalık, attıkları sloganlarla tutuklu gazetecilere destek verdi. Çıkışta polise de direniş gösteren destekçi gazeteciler, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi önünde bulunan Çırağan Caddesi üzerinde yaklaşık 10 dakika oturma eylemi yaparak caddeyi trafiğe kapattı. Oturma eylemi sırasında trafik bir süreliğine aksarken davayı yapan görevdeki gazeteciler de kamera ve fotoğraf makinelerini yere bırakarak eylemcilere destek verdi. Grup, 10 dakika süren eylemin ardından olaysız sona erdi.

Aynı soruşturma kapsamında gözaltına alınarak dün adliyeye getirilen İklim Bayraktar ile Aydın Bıyıklı, akşam geç saatlerde tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmışlardı.




İHA