İzmir Konak’taki Zafer İlköğretim Okulu öğrencilerini, 2007 yılı nisan ayında geziye götüren 39 yaşındaki Cumhur Çolak yönetimindeki otobüsün, Aksaray’ın Eskil İlçesi Bozcamahmut köyü yakınlarında kamyonla çarpışması sonucu, çoğunluğu öğrenci 33 kişi hayatını kaybetti.

Ölenlerin ailelerinin Milli Eğitim Bakanlığı’nı temsilen İzmir Valiliği’ne karşı açtığı ve kazandığı tazminat davası 3 ay önce sonuçlandı. Bakanlık, 1 milyon TL tutan tazminatı bugüne kadar ödemedi.

Danıştay onayladı
Kazada yaşamını kaybeden öğrenciler Fatma Çalmanda, Onur Çukurcubaşı, İbrahim Alaş, Beren Açan, Büşra Güven ve Begüm Güler ile öğretmen ve veliler Azize Sevinç, Deniz Evsen, Fatma Çukurbaşı, Nurhan Kılıçoğlu, Beyhan Saruhan, İsmet Alaş, Songül Açan ve İmadettin Açan’ın kanuni mirasçıları adına dava açan avukat Hadi Genç, okul yöneticileri ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın hizmet kusurlusu olduğunu iddia etti.
Mahkeme heyeti, davanın Milli Eğitim Bakanlığı’na değil, onu temsilen ildeki en üst mülki idare olan İzmir Valiliği’ne karşı açılmasını istedi. Davalar yeniden açıldı ve 1.5 yılda sonuçlandı. Ailelere toplam 1 milyon lira tazminat ödenmesine hükmedildi.  İzmir Valiliği avukatları, karara itiraz etti, ancak Danıştay kararı onayarak, ödenecek toplam 1 milyon TL’lik tazminat kararını kesinleştirdi.

Maliye’yi gösterdiler
Kazanın üzerinden 3 yıl, davanın karara bağlanmasından bu yana 3 ay geçmesine rağmen, çocuklarını ve eşlerini kaybeden, ama hukuk mücadelelerini kazanan mağdur ailelere, bu tazminatlar ödenmedi. Ailelerin avukatı Hadi Genç, yasal süre olan 1 ay içinde ödenmesi gereken tazminatların ödenmediğini belirtip şunları söyledi:

“Ankara’da Milli Eğitim Bakanlığı’nın yetkilileri, telefonla görüştüğümüzde, Bakanlığın bu parayı ödeyecek kadar ödeneğinin bulunmadığını söylediler. Ne yapılması gerektiğini sorduğumuzda ise daha komik bir ifadeyle, tazminatları alabilmek için Maliye Bakanlığı’yla görüşmemizi,  tazminatların ödenebilmesi için ödenek çıkartılması konusunda baskı kurmamızı istediler. Ailelerin haklarını almak için adeta dilenci durumuna düşürüldük.”


DHA