Fırat ALKAÇ

SANCAKTEPE'de bir ilkokulun zihinsel engelliler sınıfında öğrenim gören Down Sendromlu M.D.'nin davranışlarından şüphelenen anne K.D. suç duyurusunda bulundu. K.D. şikayet dilekçesinde, o dönemde 15 yaşında olan oğlunun iki aydan beri okula gitmeyi istemediğini ve öğretmeni Y.E.'nin çocuğuna cinsel istismarda bulunduğunu iddia etti. İfadesine başvurulan Y.E. iddiayı yalanlarken "Saldırgan hareketleri vardı, ailesine bildirdim. Zaten alınan raporda tecavüze uğradığına dair kanıt yok" dedi.

RUH SAĞLIĞI BOZULMUŞ

Down Sendromlu M.D.'nin psikolog eşliğinde ifadesi alındı, deliller Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Hazırlanan raporda, M.D.'de tecavüz bulgusuna rastlanmazken "Mağdurda olaydan kaynaklanmış, ruh sağlığını bozacak mahiyet ve derecede olan psikiyatrik bozukluk" tespitinde bulunuldu. M.D.'nin sınıf arkadaşı A.K. ise ifadesinde, "Ben bir şey görmedim. Beden derslerinde öğretmenimiz beni ve arkadaşlarımı dışarı çıkarıyordu. M.D. ve öğretmenimiz sınıfta yalnız kalıyordu" dedi. M.D.'nin ablası T.D. de, öğretmenin daha önce başka arkadaşlarına da aynı şeyi yaptığını ve kardeşinin başından geçenleri kendisine anlattığını belirtti.

'HAYAL GÜÇLERİ ZAYIF'

Down Sendromlu M.D.'nin ifadesini alan psikolog Yasemin Temel ise hazırladığı raporla mahkemenin seyrini değiştirdi. Delil yetersizliği nedeniyle dosya kapanmak üzereyken, mahkemede ifade veren Temel, "Mağdur Down Sendromlu bir çocuktur. Ancak olayları hatırlıyor, anlatmak istediğini bana söyledi. Anlattıklarına itibar edilebileceği kanaatindeyim. Çünkü Down Sendromlu çocukların hayal güçleri zayıftır ve yalan söyleme yetenekleri yoktur" dedi. Bu tespit üzerine mahkeme diğer delilleri de göz önünde bulundurarak cinsel istismar suçundan öğretmen Y.E.'ye 14 yıl hapse mahküm etti. Dosya itiraz üzerine Yargıtay'a gönderildi.