OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonundan yapılan açıklamada, komisyonun olağanüstü hal kapsamında doğrudan kanun hükmünde kararname hükümleri ile tesis edilen kamu görevinden çıkarma, öğrencilik bursunun kesilmesi, emekli güvenlik personelin rütbelerinin alınması ve kapatılan kurum ve kuruluşlara ilişkin başvuruları değerlendirip karara bağladığı belirtilerek, komisyon bünyesinde 80’i raportör olmak üzere toplam 250 personelin görevlendirildiği kaydedildi.

Komisyon tarafından elektronik ortamda başvuru alma, arşivleme ve inceleme işlemleri için özel bir bilgi işlem altyapısı oluşturulduğu, başvurulara ilişkin 20’den fazla kurum ve kuruluştan temin edilen bilgilerin bu sisteme kaydedildiği bildirilerek, ayrıca, yargı mercileri tarafından verilen kararların da UYAP sistemi üzerinden takip edildiği ifade edildi.

Kurumlardan intikal eden personel dosyaları, mahkeme dosyaları ve eski başvurularla birlikte toplam 440 bin evrakın tasnif, kayıt ve arşivleme işleminin tamamlandığı ifade edilerek, olağanüstü hal kapsamında yayımlanan KHK’lar ile 125 bin 678’i kamu görevinden çıkarma olmak üzere toplam 131 bin 922 tedbir işleminin gerçekleştirildiği bildirildi.

Komisyon Kararları

9 Kasım 2018 tarihi itibariyle Komisyona yapılan başvuru sayısı 125 bin olduğu belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Komisyon tarafından verilen karar sayısı 42 bin dikkate alındığında, incelemesi devam eden başvuru sayısı 83 bindir. 22 Aralık 2017 tarihinden itibaren karar verme sürecine başlamış olan Komisyon tarafından, 9 Kasım 2018 tarihi itibariyle verilen karar sayısı 3 bin kabul, 39 bin ret olmak üzere toplam 42 bindir. Komisyon kararları tebliğ edilmek üzere kişilerin en son görev yaptığı kurumlara teslim edilmektedir. Başvurusu kabul edilen kişilerin atama işlemi, ilgisine göre en son görev yapılan kurum ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından yapılacaktır. Komisyon kararlarına karşı, kararın tebliğinden itibaren altmış gün içinde Hakimler ve Savcılar Kurulunca belirlenen Ankara idare mahkemeleri nezdinde ilgilinin en son görev yaptığı kurum veya kuruluş aleyhine iptal davası açılabilecektir. Başvurucular, Komisyon internet adresindeki ’OHAL Komisyonu Başvuru Takip Sistemi’ uygulaması üzerinden Komisyona yapılan başvuruların safahatı ve kararın sonucu hakkında bilgi edinebilmektedir. Komisyon, etkili iç hukuk yolu olarak hızlı ve aynı zamanda kapsamlı inceleme neticesinde haftada bin 200 civarında başvuru hakkında bireyselleştirilmiş ve gerekçeli karar vermektedir." (İHA)