(DHA) -- Kemaliye Cumhuriyet Savcılığı dosyayla ilgili iddianameyi Kemaliye Sulh Ceza Mahkemesi'ne gönderecek.

Mahkeme iddianameyi kabul ederse dönemin 3'üncü Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk'in yargılanmasına Kemaliye'de başlanacak.

Kara Kuvvetleri Eğitim Doktrin Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, 3'üncü Ordu Komutanı iken, 20 Mayıs 2008 günü 1993 yılında 33 vatandaşın PKK'lı teröristler tarafından katledildiği Kemaliye İlçesi'nin Başbağlar Köyü'ne ziyarete gitti.

Ziyaretin ardından helikopterin hazırlanmasını bekleyen Orgeneral Saldıray Berk, burada bir vatandaşın AKP'ye oy verdiğini öğrenince iddiaya göre, "Başbakan'ın memleketi de sattığını biliyor musunuz?" dedi.

Sözler Ergenekon iddianamesinde

Orgeneral Berk'in söylediği iddia edilen sözlerin, 'Erzincan Ergenekon' iddianamesinde yer alması üzerine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Fatih Şahin, Saldıray Berk hakkında 'kamu görevlisine hakaret' ettiği iddiası ile 20 Temmuz 2010'da Ankara Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu.

Kemaliye Cumhuriyet Savcısı Ramazan Temel'in başlattığı soruşturma kapsamında yazılı ifade veren Orgeneral Berk şöyle dedi:

"Başbağlar Köyü'ne gittiğim doğrudur. Ancak iddialarda yer alan konuşmalar olmamıştır. Helikopterim kalkış için hazırlanırken, yanımda duran köy halkı ile bölücü terör örgütünün saldırıları hakkında sohbet ediyorduk. O sırada bazı köylüler yollarının yapılmadığından dert yandı. Ben de onlara iyi seçilmiş yöneticilerin her şeyin üstesinden gelebileceğini söyledim. Bunun dışında bir şey demedim. Şahsıma zarar verilmek istenmektedir."

'Takipsizlik' kararına itiraz

Başbağlar Köyü'ne yapılan ziyaret sırasında Orgeneral Berk'in yanında bulunan ve daha sonra Edirne ile İstanbul'a atanan iki üst düzey komutanın da ifadesini alan Cumhuriyet Savcısı Temel, 21 Ekim'de 'kovuşturmaya yer olmadığını' belirterek takipsizlik kararı verdi. Karara Erdoğan'ın avukatı Fatih Şahin itiraz etti ve dosya Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi'nin, 23 Aralık günü verdiği Orgeneral Berk'in yargılanması yönündeki karar, henüz Kemaliye'ye ulaşmadı. Dosyanın Kemaliye'ye gitmesinin ardından, Cumhuriyet Savcılığı iddianame düzenleyecek ve dosyayı Sulh Ceza Mahkemesi'ne gönderecek. Mahkeme de dosyayı 15 gün içinde inceleyecek. Mahkeme iddianameyi kabul ederse, Orgeneral Saldıray Berk, 'Kamu görevlisine hakaret' suçundan 1 yıldan 2 yıla kadar hapis cezası istemi ile Kemaliye'de yargılanacak.