TÜKETİCİLER Derneği Federasyonu (TÜDEF), Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu’nun akaryakıta yapılan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammının yürütmesini durdurma kararını uygulamayan Başbakan ve Bakanlar Kurulu üyeleri hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

TÜDEF Genel Başkan Yardımcısı Ali Çetin, Ankara Adliyesi önünde yaptığı basın açıklamasında, Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu’nun akaryakıta 2009 yılında yapılan ÖTV zammının yürütmesini durdurma kararı verdiğini ifade ederek, “Bu karar ne yazık ki uygulamaya konmadı. Biz de Başbakan ve Bakanlar Kurulu hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na, yargı kararlarına uymamaktan suç duyurusunda bulunduk” dedi. Çetin, daha önce Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu’nun 2010/52 sayılı kararıyla Bakanlar Kurulunun akaryakıta yaptığı ÖTV zammının yürütmesini durdurduğunu hatırlatarak, “Bu karar ne yazık ki hâlâ uygulamaya konmadı. Suç duyurusunda bulunmadan önce önce Sayın Cumhurbaşkan, Başbakan ve Maliye Bakanı ile yüz yüze sorunu görüşmek istedik ancak bugüne kadar talebimize olumlu ya da olumsuz bir yanıt alamadık. Şayet karar uygulansa bugün 95 oktan benzini 25 kuruş daha ucuza kullanabiliriz” şeklinde konuştu. Çetin akaryakıtta verginin vergisini alma keyfiliğinin de sona erdirilmesini istedi.

Benzin zammı TBMM’de

Öte yandan CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek akaryakıttaki fiyat artışları ve yüksek vergilerle ilgili olarak TBMM’ye araştırma önergesi verdi.

2009 yılında petrol ve doğalgaz tüketiminden 25.5 milyar TL ÖTV geliri elde edildiğini ve bunun vatandaşın soyulması anlamına geldiğini söyleyen ileri süren Özyürek, hükümetin akaryakıt üzerindeki vergileri makul bir seviyeye getirmesi gerektiğini belirtti. Hükümetin vergi konusunda adım atmadığını belirten Özyürek, rafineriden, dağıtım şirketlerinden ve bayilerden özveri bekleyen hükümetin halkı oyaladığını iddia etti.




Vatan