8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın şüpheli ölümüne ilişkin soruşturmada zamanaşımı uygulanmayacak. Türk Ceza Kanunu'na göre, 17 Nisan'da dolacak 20 yıllık zamanaşımı süresi Savcı Kemal Çetin'in, önceki gün Ergenekon ve Malatya Zirve Yayınevi davalarının tutuklu sanığı emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un 'şüpheli' sıfatıyla ifadesini almasıyla yarı oranında artarak 30 yıla çıkamıştı.

Ancak Savcı Çetin, TCK hükmününü uygulayarak Özal dosyasında zaman aşımı süresini 30 yılla sınırlandırmak yerine AİHM içtihatlarını gerekçe göstererek süresiz açık bırakma kararı aldı. Bu durumda ise son sözü Adalet Bakanlığı söyleyecek.

AHMET ÖZAL ADLİYE'DE

Bu arada soruşturmada Tolon'un 'şüpheli' sıfatıyla ifade vermesinin bir gün sonra dün de Ahmet Özal da soruşturma savcısıyla dün görüştü. Sabah saatlerinde Ankara Adliyesi'ne gelen Ahmet Özal, Savcı Çetin'in yanında yaklaşık 1,5 saat kaldı. Özal, çıkışta 'Savcı ile neler konuştunuz?' sorusuna 'Ben Hurşit Tolon'un ifadesini basından öğrendim. Zaten hatırlarsanız, Malatya Zirve davasında bir başçavuş vardı, İlker Çınar, ifadesinde mezar açılmadan 10 ay önce bulunan 4 tane zehrin isimlerini vermişti. Zaten mezar açıldıktan sonra zehirler bire bir aynı. O zamanlar bahsedilen TUSHAD'la ilgili tahmin ediyorum ifadesi alınmıştır' cevabını verdi.

EKSİK BİLGİLERİ SORDU

Savcı Çetin'in daveti üzerine adliyeye geldiğini belirten Özal, 'Bazı eksik bilgiler var onu sordu' dedi. 'Eksik bilgiler neler?' sorusu üzerine de Özal, 'Bilinen olaylar ama onları biraz ifade haline dönüştürdük. Bazı yeni bilgiler istedi benden. Bir hazırlık yapıp vereceğim kendisine' karşılığını verdi. Özal, 1988'de gerçekleşen uçak kazası ile ilgili de savcıya bilgi verdiğini söyledi. Özal, zamanaşımı konusunda da "Bana göre faili meçhullerde bundan sonra zaman aşımı kaldırılacak" dedi.