Görev süresi dolmadan istifa eden eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'in internete düşen ses kaydı ile ilgili Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'nca soruşturma başlatıldı. Savcı, bilgi istediği MİT ve Emniyet'ten gelecek cevabın ardından Işık Koşaner'in ifadesine başvuracak. Böylece Koşaner, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde şüpheli olarak ifadesine başvurulan ilk Genelkurmay Başkanı olacak. Koşaner kayıttaki sözlerinin "itiraf" değil, tamamen bir "özeleştiri" olduğunu söylemiş ve "İddia edilenin aksine ifadelerde hukuka aykırı, hukuk dışı, tek bir cümle yoktur" demişti. Askeri mahkeme 'dost mayın' davasında, kayıtlarda "Kontrolsüz mayın döşedik" diyen Koşaner'in ifadesine gerek görmezken Ankara Cumhuriyet Savcılığı söz konusu ses kaydı ile ilgili soruşturma açtı. Adalet Platformu Başkanı Adem Çevik'in şikâyet dilekçesi üzerine harekete geçen savcılık dilekçeyi işleme koydu. Soruşturma 2011/1042 numara ile kaydedilirken, dosyaya bakmak üzere Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Cemil Tuğtekin görevlendirildi. İstanbul'da aynı konuyla ilgili bir soruşturma yürüten İstanbul Özel Yetkili Savcı Muammer Akkaş da elindeki dosyayı Ankara'ya gönderdi. Bu dosya da 2011/1042 numaralı soruşturma ile birleştirildi. Dosya üzerinde çalışmalarına başlayan Savcı Tuğtekin, Koşaner'in de kabul ettiği ses kaydı ile ilgili Milli İstihbarat Teşkilatı'ndan (MİT) ve Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı'ndan bilgi istedi. MİT ve Emniyet, ses kaydı ile ilgili yapacakları araştırma sonrasında Savcı Tuğtekin'e bilgi verecek. Savcı Tuğtekin'in, soruşturma kapsamında önümüzdeki günlerde Işık Koşaner'in ifadesine başvuracağı öğrenildi. Konuyla ilgili olarak SABAH'a bilgi veren Adalet Platformu Başkanı Adem Çevik'in avukatı Berrin Yeşilyurt şunları söyledi:

İFADE VERECEK
"Müvekkilimin, Işık Koşaner'in internete düşen ses kaydı ile ilgili İstanbul Ümraniye Cumhuriyet Savcılığı'na 25 Ağustos'ta verdiği şikâyet dilekçesi Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından işleme konulmuş ve soruşturma numarası verilmiştir. Müvekkilim, dilekçesinde söz konusu ses kaydıyla organize bir suç işlendiğini, Koşaner'in de bu suça iştirak edip göz yumduğunu belirtmiştir. Soruşturmayı yürüten Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Cemil Tuğtekin ses kaydı ile ilgili MİT'ten bilgi istemiştir. Savcı Bey ilerleyen günlerde şüpheli olarak Işık Koşaner'in ifadesinin alınacağını söyledi."

'BİZİMKİLER MAYIN DÖŞEMİŞTİ, BAŞIBOŞ BIRAKIP GİTMİŞLER'
Işık Koşaner'in tartışılan ses kaydı, Malatya 2. Ordu Komutanlığı'nda bir grup subay ve astsubaya yaptığı konuşmadan oluşuyor. Koşaner o konuşmasında şunları söylemişti:
* Yasaların, yönetmeliklerin dışında hareket ettik. Bazen etmemiz gerekiyordu bazı dönemlerde. Ama bunu yol yaptık hep öyle olacak zannettik. Öyle devam ettik ve hakkımız olmayan bazı imkânları kullandık. Hiçbir şey artık gizli değil.
* Bunları (Mayınları kastediyor) kim döşemiş? Biz. Şimdi ben desem ki yetkililere 'Yav bizimkiler mayın döşemişlerdi 10 sene evvel, 20 sene evvel, başıboş bırakıp gitmişler. Ne derler? 'Döşerken aklınız nerdeydi' derler.
* Küçük birlik seviyesinde sevk ve idarede çok zayıfız. Kol komutanı adamı sevk idare edemezse iş kopar. Benim tim komutanı diye koyduğum arkadaşım mevzide silahını bırakıp da kaçarsa biz bu işi yürütemeyiz. Tabii ki mevzimiz çöker, zayiat veririz. Rütbesi de var kolunda. İki tane adam geliyor karşıdan, 30 kişiyi kaçırıyor geri gidiyoruz. Yav rezalet. Olacak şey değil.
* Tim komutanı personelini göreceği yerde bulunur. Sesle, varsa telsiziyle timinin adamlarını tek tek sevk idare eder. Öyle oluyor mu? Nadiren böyle oluyor. Çoğu yerde 'çat pat' dediği zaman o oraya bu buraya birkaç gözü kara arkadaş dayanıyor. Lider pozisyonunda olanlar piyasada yok. En acısı da silahını bırakıp gidenler. Roj TV silahın numarasını da beraber gösteriyor. Ben olsam o rütbelinin yerine, insan içine çıkmam.
* Dilimin ucuna geliyor söylemek istemiyorum. Böyle timi mimi sahip olmazsa, orada bir karaltı görür tak diye ateş eder, başlar sesi duyan herkes ateş etmeye, basıldık diye. Bir masum erimizi alnından pat diye vururuz. Kabahatli biziz.