Türk Sağlık-Sen, hastanelerin zarar etmesi durumunda başhekim, başhekim yardımcısı, hastane müdürü, hastane müdür yardımcısı ve başhemşire olarak görev yapan yöneticilerin döner sermayelerinin kesilmesini öngören ''Yönetici Mali Birim Performans Katsayısının Uygulanmasına Dair Yönerge''nin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açtı.

Türk Sağlık-Sen'in dava dilekçesinde, 9 Ekim 2009 tarihli makam onayı ile yürürlüğe konulan ancak 18 Kasım 2009 tarihli makam onayı ile yürürlük tarihi 1 Mart 2010'a ertelenen yönergenin iptali ve yürütmesinin durdurulması istendi.

Dilekçede, hastanelerde fiziki altyapı iyileştirmelerinin, personelin nöbet ücretlerinin ve sözleşmeli çalışanların maaşlarının döner sermayeden karşılandığı belirtildi.

Hastane idarecilerinin görev, yetki ve sorumluluklarının, Sağlık Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğinde sayıldığı ifade edilen dilekçede, birçok başhekim yardımcısı ve müdür yardımcısının hastanenin finansal yapısıyla uzaktan yakından bir ilgisi bulunmadığı ifade edildi.

Dilekçede, ''Hastanelerin finansal işleri ile ilgili yetki ve sorumlulukları ve yapacağı işlemleri nasıl yapacağı mevzuatla belirlenen sınırlı inisiyatif kullanma yetkisine sahip hastane yöneticileri ile finansal yapı ile hiçbir suretle ilişkisi olmayan yöneticilerin döner sermaye primlerinden kesinti yapılarak cezalandırılmasını öngören dava konusu yönerge hükümlerinde hukuka ve hakkaniyete uyarlık bulunmamaktadır'' denildi. 

AA