Tunceli’de Peri Suyu’na yapılması planlanan Pembelik HES’inin su kullanım hakkını ihlal ettiğini savunan bölge halkı Ankara 10. İdare Mahkemesi’ne başvurarak proje iptal davası açtı. Mahkeme iptal istemini ret edince bölge halkı Danıştay’a başvurdu. Danıştay 13. Dairesi, Pembelik barajı için verilen ÇED olumlu kararının ‘bütüncül havza planlaması’ yapılmadan hazırlandığını belirterek Ankara 10. İdare Mahkemesi’nin aldığı ret kararını bozdu.

Çevre ve Orman Bakanlığı, Peri Suyu’na Pembelik HES’in (Hidro elektrik santrali) yapılması için 15 Kasım 2006 Yılında ÇED(çevresel etki değerlendirme) olumlu raporu verdi. Peri Suyu üzerinde hali hazırda birden fazla baraj ve HES bulunduğunu, Peri Suyu’na yeni yapılacak HES ile su kullanım hakkının ihlal edileceğini savunan bölge halkı projenin iptal edilmesi için 2012 yılında Ankara 10. İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Başvuruyu değerlendiren mahkeme 2014 yılında iptal istemini ret edince kararı tepki gösteren davacılar Danıştay’a başvurdu. Dosyayı inceleyen Danıştay 13. Dairesi 2014 yılında konuyla ilgili ara karar verdi. Ara kararda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ÇED süreciyle ilgili bilgi ve belge istendi.

‘ÇED OLUMLU KARARI SU HAKKINI DOĞURMAZ'

Baraj yapımı ile ilgili bilgi ve belgeleri inceleyen Danıştay 13. Dairesi, proje iptal davasıyla ilgili Ankara 10. İdare Mahkemesi’nin aldığı ret kararını hukuka aykırı bularak bozdu. Kararda, “inşa halinde ve mutasavver projeler ile havzadaki mevcut ve gelecekti bütün ihtiyaçları, menba depolamanı ve mansap su haklarını göz önünde bulundurarak son yılları da kapsayan hidrolojik verilere göre bir araştırma yapılıp yapılmadığı, bu hususları göz önüne alan bir fizibilite raporu hazırlanıp hazırlanmadığı, rapor hazırlanmış ise DSİ(Devlet Su İşleri) tarafından bu raporun belirtilen kriterler çerçevesinde değerlendirilip değerlendirilmediği yönlerinden herhangi bir araştırma yapılmaksızın karar verildiği anlaşılmakta olup, eksik incelemeye dayalı olarak verilen mahkeme kararında hukuka uygunluk bulunmamaktadır” denildi. Kararı olumlu bulduklarını ve projenin iptal edilmesi gerektiği savunan avukat Barış Yıldırım kararla ilgili, ‘bir projede ÇED olumlu kararının verilmesi su kullanım hakkını başlı başına hukuka uygun hale getirmiyor. Danıştay bu kararıyla su kullanım hakkı verilerken daha önce inşa edilmiş barajlar ile inşa halinde olan veya planlanan tüm projelerin birlikte değerlendirilmesi gerektiği belirtiyor’ dedi.


 Haber: İDRİS EMEN - Radikal