Geçen Ağustos ayında Diyarbakır'da uyuşturucu taşınan bir kamyonda ele geçirilen, 65 kilo el yapımı patlayıcı madde ile 65 kilo esrar ele geçirilmesiyle ilgili soruşturma tamamlandı. Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet savcısı, 1'i firari, 3'ü tutuklu 4 sanık hakkında iddianame hazırladı. İddianamede Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube ekiplerinin uyuşturucu madde ticareti yapanlara karşı çalışmaları sırasında kamyon şoförü İ.Z. yönetimindeki kamyonla Batı illerinde uyuşturucu sevkıyatı yaptığının tespit edildiği anlatıldı. Kamyon şoförü İ.Z.'nin Konya'ya esrar sevkıyatı için daha önce bir otobüs firmasında çalışan M.A.K., ardından amca çocukları E.Ş. ve R.Ş. ile bağlantı kurduğu belirtilen iddianamede, uyuşturucu madde sevkıyatının yapılacağı gün operasyonun başlatıldığı anlatıldı.

İddianamede, uyuşturucunun Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nden teslim alınacağını belirleyen polisler, operasyon günü Lice-Diyarbakır yol ayrımında sivil araçla beklemeye başladığı vurgulandı. İddianamede, plakası tespit edilen kamyonun geldiğini gören ekiplerin, İ.Z.'nin kullandığı aracı Bingöl karayolunda takip etmeye başladığı, Diyarbakır'ın Lice İlçesi'ndeki Abalı Jandarma Karakolu'nu geçtikten 2 kilometre sonra, ormanlık alanda kamyonu durdurduğu belirtildi. İ.Z.'nin, özel bir otomobille kendisini izleyen E.Ş. ve R.Ş.'nin yardımıyla 3 çuval içindeki esrarı kamyona yüklediği kaydedildi.

İddianamede, içinde E.Ş. ve R.Ş'nin bulunduğu özel bir otomobilin Sevas Köyü'ne gidip, 20 dakika sonra dönerek, mavi renkli bidonu kamyona yüklediğin görüldüğü anlatıldı. İçinde yalnızca esrar maddesi olduğu sanılan kamyona yönelik aynı gün Diyarbakır girişinde yapılan operasyonda, mavi renkli bidonu açan polislerin ‘hazırlanmış ancak tamamlanmamış’ 65 kilo el yapımı patlayıcı maddeyle karşılaştığı vurgulandı.

Kamyon şoförü İ.Z.'nin ifadesinde sevkıyat için Lice'den Diyarbakır'a 1500 TL, Diyarbakır'dan Konya'ya ise 5 bin TL karşılığında anlaştıkları yönündeki ifadesine iddiadanemede yer verildi. Diğer sanıklar E.Ş. ve R.Ş.'nin özel otomobilinde, ‘Antalya 20 kilometre kala Kepez, Döşeme Altı Yeniköy Puçak-Buğdur-Isparta-Denizli-Ankara' yazılı kroki bulunduğu kaydedilen iddianamede, şöyle denildi:

“Batı illerinde terör örgütünün sansasyonel eylemlerinde kullanılmak amacıyla ile LPG tankı içine hazırlanmış bombayı mavi bidon içinde saklayarak terör örgütünün faaliyetlerinde kullanılmak amacı ile nekletmek, götürmek sureti ile terör örgütünün eylemlerinde kullanılmak amacı ile terör örgütüne silah sağlama suçunu işledikleri anlaşılmıştır.”

Haklarında ‘silahlı terör örgütüne silah sağlama’ suçundan 22.5'ar yıl hapis cezası istenen sanıkların yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.




Cem EMİR/DİYARBAKIR, (DHA)