Kamuoyunda ‘poşu davası’ olarak bilinen ve taktığı poşunun aleyhinde delil sayıldığı iddia edilen Galatasaray Üniversitesi Endüstri Mühendisliği 3.sınıf öğrencisi Cihan Kırmızıgül, geçtiğimiz günlerde görülen son duruşmada 11 yıl 3 ay hapis cezası aldı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Kırmızıgül’e verdiği cezanın gerekçeli kararını açıkladı.


GÖRÜŞTÜĞÜ KİŞİLERİN BAZILARI TERÖR ÖRGÜTÜ ÜYESİ

Mahkeme, 17 sayfalık gerekçeli kararında sanık Cihan Kırmızıgül’ün cep telefonunda 1 Ocak 2010 ve 21 Şubat 2010 tarihleri arasında görüştüğü kişilerin bazılarının terör örgütü üyesi olduğunu belirtti. Kararda, “Sanığın görüştüğü kişiler arasında terör örgütü lehine bir takım suçlara karışmış kişiler olduğu ve bu kişilerle olan diyalogu nedeniyle bu yönde bir çevresinin olduğu anlaşılmıştır" denildi.



“POŞİ SAVUNMASINA İTİBAR EDİLMEMİŞTİR"

Mahkeme gerekçeli kararda “Sanığın yakalanması esnasında üzerinde sadece puşi olduğu için gözaltına alındığı şeklindeki savunmasına itibar edilmemiştir" dedi.



“İFADESİNDE ÇELİŞKİLER VAR"

Kırmızıgül’ün olayın oluşuma ilişkin olarak verdiği ifadelerinde çelişkiler olduğunu vurgulayan mahkeme, kararında, “Sanığın olayın başlangıcında söyledikleri, yakalanış anına ilişkin söyledikleri, yakalanmasından sonra gerek olay mahallinde gerekse olaydan sonra polis merkezine götürüldüğü anda yaşadıklarına dair söylediği hususlar arasında ciddi çelişkiler tespit edildi" ifadeleri yer aldı.



GİZLİ TANIĞIN ANLATIMMLARI KABULE ŞAYAN GÖRÜLDÜ

Gizli tanığın, emniyet müdürlüğünde yaptığı teşhisin “sanığın olay yerindeki görüntüsüne en yakın olduğu an" olması nedeniyle daha güvenilir olduğu vurgulanan kararda, “Gizli tanığın anlatımlarının, mahkemede dinlenen olay tutanağı tanıklarının ve özellikle tanık Soner Ergezer’in anlatımlarıyla uyumlu olması, doğrular mahiyette olması bir bütün halinde değerlendirildiğinde gizli tanığın, olay tutanağı tanıklarının anlatımları mahkememizce kabule şayan görülmüştür" denildi.



MOLOTOF ATTIKTAN SONRA KAÇMAYA ÇALIŞIRKEN YAKALANDI

Terör örgütü PKK/Kongra-Gel’in, kendi yayın organlarından olay öncesinde bir müddettir 15 Şubat komplosu olarak adlandırdıkları dönemde eylemler yapılması yönünde çağrılar yaptığı ifade edilen kararda, “Sanığın 20 Şubat 2010’da örgüt adına yüzünü olay esnasında puşi tabir edilen bez ile kapatmak suretiyle yasadışı eyleme katılarak BİM markete, önündeki kaldırıma ve yola içinde bulunduğu grupla birlikte molotof kokteyli attığı, olay sonrasında kaçmaya çalışırken yakalandığı anlaşılmıştır" ifadeleri kullanıldı.




Selahattin GÜNDAY İSTANBUL DHA