Dolmabahçe'de gösteri yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 14 öğrenciden 11'i, ifadelerinin alınmasının ardından Güvenlik Şube Müdürlüğü'nce serbest bırakıldı.

Öğrenciler Emre Ö, Aziz G. ve Didem A. polise mukavemet ettiği gerekçesiyle Beyoğlu Adliyesi'ne gönderildi.

Bu arada, Pendik Kurtköy'de durdurulan ve geri çevrilmeye çalışılan 3 otobüsteki 26 öğrencinin ise ifadelerine başvurulduktan sonra serbest bırakıldığı bildirildi.

Polisin müdahalesi sonucu yaralanan 2 öğrenci ise tedavi altına alındı. Olayda yaralanan 2 öğrenci ve gözaltındaki 14 öğrenci de sağlık kontrolünden geçirildi.

Tedavi gören öğrencilerin arkadaşları hastane bahçesinde toplanarak arkadaşlarına sloganlarla destek verdi.

Polis ne zaman zor kullanır?

İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Başbakan Erdoğan'ı Sivas'a uğurlamak için geldiği Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin "Erdoğan'ın rektörlerle yaptığı toplantıyı protesto eden gruplara polisin yaptığı müdahaleyle" ilgili sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin "Daha farklı, daha yumuşak yöntemlerle dünkü göstericiler dağıtılamaz mıydı?" sorusu üzerine Çapkın, "Öğrencilerin demokratik haklarını kullanmasına polis asla engel olmaz. Demokratik haklar kullanılırken bu fiil zorlanmaya ve yasal sınırlar aşılmaya çalışılırsa o zaman polis yasal yetkisi olan 'zor kullanmayı' kullanır" dedi.

Bu takdirin bazen erken bazen geç olabileceğini ifade eden Çapkın, "Her ne kadar üzülsek bile herkes demokratik haklarını kullanırken yasalara riayet etmek zorundadır. Hem polis hem demokratik haklarını kullananlar yasal sınırlar içinde kalmak zorundadır" diye konuştu.

Çapkın, "Polisin müdahalesi sırasında sizin tespit ettiğiniz hatalar var mıydı?" sorusuna, "Varsa onlar kendi iç bünyemizde düzeltilecek şeyler" yanıtını verdi.

Bir gazetecinin "gözaltına alındıktan sonra da polisin öğrencilere müdahale ettiğini" ifade etmesi üzerine de Çapkın, "Hayır öyle bir şey yok. Bunu polemik konusu yapmak istemiyorum" dedi.





Cnn Türk